Draško Stanivuković, poslanik PDP-a, zajedno sa najbližim saradnicima, prijavljen je Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, zbog sumnje da je počinio krivično djelo prilikom organizacije peticija u vezi zahtjeva za okupljanje građana na Trgu Krajine i rješavanje slučaja „piralen”, saznaje ATV.

Prema našim saznanjima, prijavu je podnijela Stručna služba Skupštine grada, iz koje su još prošle sedmice, po prijemu spornih peticija, najavili da će obavijestiti nadležne o utvrđenim nezakonitostima. Prijava je podnesena protiv organizatora peticije – Draška Stanivukovića, Jelene Trivić i Dijane Ješić.

“Potrebno je da u skladu sa svojim nadležnostima ispitate nedoumice i nedorečenosti i utvrdite da li je u postupku koji je proveden na prilično čudan način učinjeno i neko od krivičnih djela propisanih Кrivičnim zakonom Republike Srpske”, navodi se u prijavi, koju je potpisao sekretar Skupštine grada Igor Šukalo.

U prijavi se, između ostalog, naglašava da je potrebno utvrditi “da li su potpisnici peticije svoje potpise upisali 26. avgusta ili su to učinili u periodu od 15. do 22. jula ili nekom drugom periodu.”

Ovi datumi su, posjetimo, posebno sporni jer bude osnovanu sumnju da su je organizotori falsifikovali, kako bi prikrili da je peticija zapravo organizovana ranije i prije nego što su ispunili sve zakonske preduslove za njeno organizovanje.

“Tokom provjere predane dokumentacije, utvrđeno je da postoje određene nedorečenosti i nedosljednosti koje bude određene sumnje. Smatramo da postoji objektivna mogućnost da su potpisi koji su prikupljani na nezakonit način od 15. do 22. jula zapravo oni koji su predani na protokol Grada Banja Luka dana 28. avgusta, što bi značilo da su potpisi prikupljeni na nezakonit način u navedenom periodu, a da je nakon toga fiktivno proveden novi postupak i da su naknadno ti potpisi dostavljeni nadležnom organu”, navodi se u prijevi.

Kako se ističe, na ovakvu sumnju navodi to što je u listama potpisnika inicijative naveden samo jedan datum prikupljanja potpisa i to 26. avgust ili datum, pak, uopšte nije naveden.

“Postavlja se razumno pitanje kako je moguće u jednom danu prikupiti toliki broj potpisa, sa obzirom na vrijeme koje je potrebno za prikupljanje jednog potpisa i unošenje zakonom propisanih podataka na lisu potpisnika inicijative”, ističe se u prijavi i ukazuje da je Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi upravo i donesen sa ciljem sprečavanja zloupotrebe potpisa građana.

Pojašnjenja radi, zakon nalaže da se, prije organizovanja peticije, formira incijativni odbor za organizovanje peticije, te ispuni cijeli niz drugih zakonskih preduslova. Ove mjere ugrađene su u zakon upravo kako bi se spriječile zloupotrebe sa potpisima građana.

Po informcijama iz prijeve Okružnom tužilaštvu, ovaj zahtjev je nadležnim službama Skupštine grada podnesen 23. jula ove godine, iako su sami organizatori u javnosti davali izjave o tome da su peticiju “već organizovali, i to u periodu od 15. do 22. jula ove godine.”

Izvor: ATV