Komisije Vlade Republike Srpske za Srebrenici i za Sarajevo rade punom parom, daleko od očiju javnosti, kako su i dogovorili njihovi članovi.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Milorad Kojić podsjeća da, odlukom Vlade, komisije imaju rok od godinu dana za završetak istraživanja, a to je april 2020.

I Kojić naglašava da se još ne može govoriti o dosadašnjim nalazima komisija, ali naglašava da su veoma aktivne, iako se to javno ne vidi.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Prema zahtjevima za pristup našoj dokumentaciji, vidim da su itekako aktivni. Od aprila komisije funkcionišu u punom kapacitetu. Znamo da održavaju sjednice i video linkom, da su dva puta bili u Banjaluci i da će uskoro ponovo zasjedati plenarno u Banjaluci. Imaju svoja zaduženja i svako od članova radi oblast za koju je stručan – kaže Kojić za Srpskainfo.

U Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračkoj organizaciji RS nam je potvrđeno da su komisije, posredstvom Republičkog centra kao koordinatora, od njih tražile podatke.

– To su sva relevantna saznanja o događajima u Sarajevu, Srebrenici, pogotovo saznanja o vojnim instalacijama muslimanskih snaga u Sarajevu, podaci o logorima, brojne izjave. Zaista je vrlo širok spisak potreba da se dokumentuje na pravi način istina o događajima na oba mjesta – kaže za Srpskainfo predsjednik BORS Milomir Savčić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Naglašava da se ovim temom detaljno bavio za potrebe timova odbrane haških optuženika i da je dosta dokumenata u pisanoj formi ranije predao Republičkom centru kojim rukovodi Kojić.

– Sve ostalo što može doprinijeti utvrđivanju istine, činjeničnog stanja i da se sve dokumentuje, to je u najkraćem zahtjev Republičkog centra. Inače, imamo veoma dobru saradnju i u svakom obliku ćemo je nastaviti. To je zajednički cilj, ne samo nas, nego Republike Srpske u cjelini – kaže Savčić.

Ono što je po raznim optužnicama navedeno, dodaje Savčić, svakako je osporivo za objektivne i realne učesnike te analize. Kao primjer navodi proces u Hagu protiv Radovana Karadžića u kome je, kako kaže, dokazano da su gađani isključivo vojni ciljevi.

– I to na osnovu dokumetacije tzv. Armije BiH. Ali, onda oni to sve stave na stranu, zanemare, to su za njih civilni ciljevi i onda donesu presudu. Onaj ko unaprijed donese odluku o nečemu, ne vrijedi mu ništa ni dokazivati. Ipak, ne smijemo odustati od rada, borbe da dokažemo istinu o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i o svakom konkretnom događaju – zaključuje Savčić.

Grajf za Srebrenicu, Izraeli za Sarajevo

Podsjećamo, Vlada RS je 7. februara imenovala članove dvije međunarodne i nezavisne komisije – za stradanje svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine i za stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, a konstituisane su početkom aprila.

Foto: RAS srbija

Predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, ugledni izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta. Članovi komisije su Adenrele Šinaba iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Njemačke, Lavrens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

I na čelu Komisije za Sarajevo nalazi se Izraelac, Rafael Izraeli. Članovi su Volter Manusek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Lorens Almarfrens, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.

Srpskainfo