Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas su tokom posjete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj u Bosanskom Grahovu istakli da će u narednom periodu biti pronađen način za njeno dodatno uređenje, kao i poboljšanje prilaza.

Vučić, koji se tokom posjete kući Gavrila Principa upisao u knjigu sjećanja, naveo je da će Srbija uvijek pomagati narodu Grahova i ovog kraja.

– Uvjeren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko djelo Gavrila Principa – napisao je Vučić.

Foto: RTRS

Dodika, Vučića, generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikolu Selakovića, ministra finansija Srbije Sinišu Malog, te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića tokom posjete je dočekao delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBih Duško Radun.

U kući Gavrila Principa održan je i istorijski čas.

Jedan od potomaka Gavrilo Mile Princip je tokom obilaska Vučiću i Dodiku pokazao i fildžan koji je ponovo vraćen u kuću Gavrila Principa.

Predsjednik Srbije posjetio je i tročlanu porodicu Princip, koja živi pored kuće Gavrila Principa, a darivao je djecu iz porodice Čeko iz sela Obljaj.

Radun je na kraju Dodiku i Vučiću uručio poklone.

Obnovljena rodna kuća Gavrila Principa svečano je otvorena 28. juna 2014. godine, povodom stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Odbor za obnovu kuće Gavrila Principa izrazio je zahvalnost tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Udruženju “Princip Srpski” iz Novog Sada i Zajednici Srba iz Milvokija, koji su materijalno pomogli obnovu.

U donjem dijelu kuće otvorena je muzejska postavka o Gavrilu Principu, dok je u gornjem rekonstruisan namještaj iz vremena u kojem se u njoj stanovalo.

Ispred kuće je tada otkrivena i spomen-bista Gavrilu Principu.

Dodik i Vučić prisustvovaće večeras u Drvaru centralnoj akademiji pod nazivom “Krajino moja” u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine.

Početak akademije predviđen je u 19 časova na platou ispred Radničkog doma, u okviru manifestacije “Dani sjećanja” u pomen svim srpskim žrtvama u ratovima tokom 20. vijeka.

Svečanoj akademiji prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije u 17.30 časova posjetiće Vrtić “Majka hrabrost”, a 18.05 u Radničkom domu predviđen je sastanak sa načelnicima opština Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. U okviru “Dana sjećanja”, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, jutros je NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služio parastos u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu. U okviru “Dana sjećanja” u Drvaru je sinoć otvorena izložba pod nazivom “Opomena”, koja govori o stradanju Srba u periodu od 1991. do 1995. godine. Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica – organizatora izložbe, rekao je Srni da se devedesetih godina prošlog vijeka u zapadnoj Krajini dogodilo klasično etničko čišćenje u kojem je protjerano 120.000 Srba.

I Vučićev sin Danilo posjetio kuću Gavrila Principa

Sa predsjednikom Srbije kuću Gavrila Principa posjetio je i njegov sin Danilo.

U objavi na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” navedeno je da je predsjednik Vučić na tom mjestu 1978. godine boravio sa bratom Andrejom.

Na Instagram nalogu su objavljene fotografije i sa sinom i sa bratom.

SRNA/Srpskainfo