Najnovija studija je pokazala da ovo alkoholno piće ima preventivno dejstvo na pojavu jedne od najrasprostranjenijih bolesti u svijetu

Budući da je bogato vitaminom B, a koji blagotvorno deluje na rad nervnog sistema, u našem narodu se za pivo često kaže i da je “pivce za živce”. Najnovija studija je pokazala da ovo piće specifičnog gorkog ukusa preventivno deluje i na pojavu nekih teških oboljenja.

pivoNajnovija britanska studija otkrila je da otprilike 2,5 dl ovog pića svakog dana poboljšava regulaciju glukoze u krvi , a samim tim i preventivno deluje na pojavu šećerne bolesti. Ukoliko je nivo glukoze u krvi uvek izbalansiran, šanse da osoba oboli od dijabetesa se drastičnu smanjuju.

dijabetes

Foto: Pixabay.com

Istraživači su ovu teoriju testirali i na primeru drugih alkoholnih pića, pa je tako ustanovljeno i da isti efekat ima jedna čaša crnog vina dnevno. Kad je reč o žestini, tu treba biti oprezan.

Pića sa velikim procentom alkohola (kao što je žestina), ukoliko se uzumaju u većoj količini, mogu izazvati ozbiljnije posledice po zdravlje ne samo dijabetičara, već i ljudi koji nemaju hronična oboljenja. Budući da sadrži dosta šećeraalkohol naglo podiže nivo glukoze u krvi i ukoliko se ne reaguje adekvatno (kod insulinozavisnih bolesnika dodavanjem insulina), može dovesti do hiperglikemijske kome.

Rakija, proizvodnja rakije

Foto: Telegraf.rs

Zaključak ove studije je da alkohol svakako treba uzimati umereno, jer jedino tako može imati pozitivno dejstvo na naš organizam.

(Telegraf.rs)