Predsjednik SNSD-a i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik za portal Srba iz Makedonije, srbi.mk. govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj, FBiH, regionu…

Intervju prenisimo u cijelosti:

Gospodine Predsjedniče sazvali ste hitan sastanak Glavnog odbora SNSD, šta vas je nateralo na ovakav korak?

Prije nekoliko dana odžan je sedmi kongres SDA, Bakira Izatbegovića i tu ne bi bilo ništa sporno da nije donesena programska Deklaracije ove stranke čije se odredbe i te kako dotiču srpskog naroda na ovim prostorima, prije svega oni dijelovi koji govore o težnji ove stranke za ukidanje Republike Srpske i formiranje nekakve unitarne BiH, ova hitna sjednica Glavnog odbora je naš prvi korak ka formiranju opšteg srpskog odgovora na ovu provokaciju iz Sarajeva.

Možete li nam detaljnije objaniti šta SDA namjerava donošenjem ovakve programske Deklaracije, šta je pravi cilj?

Deklaracija Stranke demokratske akcije, Bakira Izetbegovića poziv je na definitivni raspad Bosne i Hercegovine iza koga stoje bošnjačke stranke. Međutim ona u isto vrijeme predstavlja i produžetak Islamske Deklaracije, Alije Izatbegovića, oca Bakira Izetbegovića. U njoj je navedeno da kada muslimani postanu većina trebaju uvesti Šerijatski pravo i sistem. Ova današnja Deklaracija je samo modifikovana verzija Alijine, prilagođena današnjim političkim uslovima. Realizacijom ovog programa Bošnjaci žele da uspostave dominaciju u celoj BiH, formiraju Republiku i na taj način eliminišu ustavni princip na kojem se temelji današnja BiH, a to je princip dva entiteta i tri naroda, što naravno da osim bošnjaka niko ovde ne podržava. Nama su jasno poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH ali u takvoj, njihovoj BiH ni mi nećemo da budemo.

Kakav će odgovor biti Republike Srpske, političkog vođstva i srpskog naroda u cjelini?

Prve korake smo već na ovoj sednici napravili. Donijeli smo zaključke kojima jasno odbacujemo bilo kakvu Republiku BiH. Uostalom i ova i ovakva Bih je samo moranje, koje trpimo zbog očuvanja regionalnog mira, koji je sada ovim potezima Bošnjaka sigurno ugrožen, a i zbog obaveza koje imamo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako oni žele da prave Republiku BiH mogu da je prave sa svojih pet kantona, ne mogu da računaju ni na jedan pedalj Republike Srpske. Mi ćemo kao odgovorna politička stranka pokušavati da sačuvamo mir i održavost postojećih međunarodnih dogovora, ali ako muslimanske stranke pokušaju da ovu deklaraciju sprovedu u praksi, naš odgovor će biti aktivacija i afirmacija prava na samoopredeljenje Republike Srpske. Međunarodni pakt o ljudskim pravima i slobodama sastavni je dio ustava BiH i u njemu stoji da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Čak se navodi, da je međunarodna uprava dužna da ohrabri i podrži samoopredjeljenje naroda u tom pogledu.

Što se tiče jedinstva, Vi ste zajedno sa predsednikom Vučićem, kreator nacionalnog i političkog jedinstva i zajedničkog delovanja svih relevantnih političkih snaga Srba u regionu?

Naravno, mnogo smo energije uložili da uspostavimo zajedničku politiku Srba iz svih okolnih zemalja. Prva faza je bila izgradnja nikada boljih odnosa između Srbije i Srpske, a onda smo uključili i političke predstavnike Srba iz ostalih zemalja regiona. Iz vaše zemlje na svim našim sastancima uključena je Demokratska partija Srba u Makedoniji, preko mog dragog prijatelja i lidera srpskog naroda u Makedoniji Ivana Stoilkovića, sa kojim već godinama ne samo da imamo uspješnu i plodotvornu saradnju, nego i visok stepen razumijevanja i međusobne solidarnosti i nadam se da će se ta saradnja još intenzivnije nastaviti u narednom periodu.

Ne možemo, a da ne primijetimo Vaše učestalo prisustvo u Makedoniji, redovno učešće prilikom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Makedoniji, dana Svetog Save, Kajmakčalana, Bitolja, Ohrida..

Počastvovan sam pozivima i uvijek kad sam u mogućnosti i kada mi obaveze dozvoljavaju dolazim, smatram to svojom dužnošću prema srpskom rodu ma gde živeo. Čak sam bio i u Starom Nagoričanu 2017. godine. Nisam zaboravio svoja obećanja data tom prilikom o pomoći opštinama gdje Srbi žive. Nažalost srpski predstavnici su te godine nasilno institucionalno eliminisani iz političkog života na tom prostoru, i mi nemamo tamo u vlasti politički relevantnog srpskog partnera sa kojim bi mogli da realizujemo dogovoreno. Iskreno se nadam skorašnjem povratku na vlast Demokratske partije Srba kako bi mogli da ostvarimo sve naše obećane projekte i da u realizaciji takvih projekata uključimo i Srbiju koja izuzetno pomaže našem narodu ovde u Republici Srpskoj.

I na kraju imate li neku poruku za čitaoce našeg portala srbi.mk u Makedoniji?

Prenesite moj srdačni pozdrav svim Srbima i našoj braći Makedoncima i poželite im svako dobro u ovim teškim trenucima i izazovima pred kojima su ispravljeni, uostalom eto mene uskoro ponovo među vama. Živeli!

Izvor: srbi.mk