Sve što radimo, ne radimo tek tako. Ako stalno kasnimo, sasvim je logično da ne umijemo da poštujemo tuđe vrijeme, ukoliko svakodnevno grickamo nokte, znači da smo nervozni, kada konstantno odlažemo obaveze, jasno je da smo ili u deficitu sa samopouzdanjem ili smo pretjerani perfekcionisti. I šta još?

Psiholog Žozef Mesindžer, autor knjige “Razotkrivanje naših manija”, tumači šta neke navike govore o nama.

Kad pričamo sami sa sobom

Ako smo često u “dijalogu” sa sobom, znači da nam je potreban osjećaj sigurnosti, koji dobijamo kada čujemo sopstveni glas.

– To je sjajan način da bolje upoznate svoje “ja” koje čine tri dijela – duhovni (ono u šta vjerujete), psihički (ono što mislimo) i dinamički (ono koje djeluje) – navodi Mesindžer.

Imamo opsesiju sređivanja i čišćenja

Autor knjige kaže da osobe koje to manijakalno rade, misleći da će im život biti mirniji i bezbjedniji ako je sve “pod konac”, imaju problem sa nemogućnošću da pronađu tačku oslonca u životu.

Šaramo dok pričamo

Ovo je kompulsivna manija koja otkriva osjećaj nezadovoljstva poslom, bračnim izborom ili životom uopšte. Time pokušavamo da se izborimo sa unutrašnjim nespokojem.

Dosoljavamo hranu unaprijed

Mesindžer kaže da je so povezana sa željom da dokažemo da smo mi ti koji “solimo” sopstveni život i upravljamo sobom i drugima.

Provjeravamo da li smo zaključali vrata

Ova navika je odraz nesigurnosti i preosjetljivosti.

– Osobe koje se uvijek vraćaju da provjere da li su zaključale kuću, time pokazuju da ne znaju da se zaštitite od spoljnih opasnosti i od ljudi – navodi psiholog.

Srpskainfo