Za obnovu više pravoslavnih hramova u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Federaciji BiH te siromašnim porodicama i udruženjima novčanu pomoć obezbijedilo je Udruženje krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga.

Udruženjima Dalmatinaca i Banijaca iz Subotice uručena je pomoć za obnovu Dositejeve kuće u Plavnu pored Knina i za štampanje knjige „Banijski rečnik“.

Milorad Kuraica, koji vodi projekat obnove Dositejeve kuće u Plavnu, očekuje da će uz pomoć Srba iz inostranstva ovaj posao uspješno biti završen u skorije vrijeme.

Udruženje krajiških Srba „Prelo“ takođe je pomoglo obnovu hrama u Petrinji, završetak sale crkve Preobraženja Gospodnjeg u selu Kolunić kod Bosanskog Petrovca i obnovu crkve u Aranđelovu pored Trebinja. Srbi iz Čikaga su pomogli liječenje Draganu Dabiću iz Šapca i Đorđu Niševiću iz Busija, porijeklom sa Korduna.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Predstavnici “Prela” su prilikom nedavnog boravka u Srbiji i RS uručili novčanu donaciju talentovanom učeniku Siniši Matijeviću iz Krnjaka kod Vojnića koji je ove godine počeo školovanje u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu. Donacije je uručio član uprave „Prela“ Svetozar Dančuo, rekavši da je Udruženje krajiških Srba u Čikagu jedno od najaktivnijih srpskih udruženja u Americi.

U ovom čikaškom udruženju najavljuju da će već početkom oktobra u okviru svoje jesenje manifestacije “Kestenijada” prikupljati novac za pomoć invalidu Dušanu Vukojeviću iz Beograda.

Srpskainfo