Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas sertifikate hraniteljskim porodicama koje su u Centru za socijalni rad Prijedor prošlog mjeseca završile obuke za hraniteljstvo, poručivši da je ovo jedan od najhumanijih poslova kojima se ljudi mogu baviti.

“Grad Prijedor gotovo svake godine povećava izdvajanja za socijaln zaštitu jer potrebe među ljudima iz raznih razloga su velike. U ovom segmentu ne žalimo novce, ali da to bude u skladu sa zakonom i propisima, a da se ljudima pomogne, posebno djeci”, rekao je Đaković prilikom dodjeljivanja sertifikata hraniteljima.

On je pozdravio zalaganje Centra za socijalni rad da organizuje edukacije za hranitelje, budući da je izuzetno složen rad sa djecom koja dolaze iz potpuno različitih, teških okolnosti.

“Zdrava porodica i izvođenje djece na pravi put je jedno veliko zalaganje”, dodao je Đaković.

Direktor Centra za socijalni rad Prijedor Branislav Vujasin rekao je da je na evidenciji ovog centra 60 djece bez roditeljskog staranja, od kojih je 40 zbrinuto u hraniteljskim porodicama, a 20 u specijalizovanim javnim ustanovama.

“Centar za socijalni rad Prijedor promoviše hraniteljstvo kao jedan od najhumanijih vidova zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Danas sertifikate dobija osam hraniteljskih porodica koje su pohađale obuku. Obuka je trajala je 15-ak dana i obrađeno je deset modula”, dodao je Vujasin.

Vesna Berić je prije sedam mjeseci postala hraniteljka jednoj djevojčici od 17 godina koja je bila u jako kritičnoj situaciji i potpuno zanemarena i koju je trebalo da zbrine privremeno, dok se djevojčica ne smjesti u specijalizovanu ustanovu u Višegradu.

“Potrudila sam se da ona ne ode u Višegrad i tako je ostala kod mene, neplanirano, ali ponosna sam na to. Otac joj je umro, majka bolesna i krenula sam u te vode nenamjerno, ali se ne kajem i žao mi je što nisam ranije”, dodala je Berićeva.

Tim zadužen za hraniteljstvo čine socijalni radnik Danko Rauš, psiholog Sanja Topić i pravnik Gospa Sajak Štikovac, a zahvalnicu su uručili Branki Krndiji za nesebičnu podršku, pomoć i uspješnu saradnju.

Današnjim događajem Centar za socijalni rad Prijedor započeo je obilježavanje Dječije nedjelje koje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ove godine provodi pod sloganom “Moja sedmica, moja godina”.

Za sutra u podne najavljena je kreativna radionica sa djecom o temi “Moja hraniteljska porodica”, gdje će učesnicima biti uručeni prigodni pokloni.

U petak, 11. oktobra, u 12.00 časova, u prostorijama Centra biće organizovan okrugli sto o temi “Zaštita djece bez roditeljskog staranja nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite”.

Okruglom stolu će prisustvovati predstavnici institucija koje zajedno mogu raditi na unapređenju života djece bez roditeljskog staranja nakon završetka školovanja i napuštanja doma, odnosno hraniteljske porodice.

Foto: prijedorgrad.org