Pozorište Prijedor odigralo je premijerno predstavu “Nije čovjek ko ne umre” po tekstu Velimira Velje Stojanovića u režiji Marka Misirače čime je zvanično počela 67.pozorišna sezona.

Režiser Marko Misirača izrazio je zadovoljstvo što je očigledno da je komad iskomunicirao sa publikom i što su glumci jako dobro uspjeli da uhvate egzistencijalističke situacije iz teatra apsurda i da tu usamljenost i zatočenost prenesu na publiku.

“Komad napisan 70-ih godina jednog sjajnog, nažalost pomalo zaboravljenog, pisca koji je široj javnosti možda danas više poznat kao otac Gorčina Stojanovića. Autor je samo dva komada, ali sjajna, i drago mi je da smo ga vratili ovdje. Nakon 28 godina se ponovo igra sa potpuno novim značenjima, ovovremnim”, rekao je Misirača nakon premijere.
U predstavi igraju kao gost Aleksandar Stojković, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, te glumci Pozorišta Prijedor Mirela Predojević, Dean Batoz, Želimir Rivić i Siniša Vučićević.
Stojković je rekao da je istu ulogu igrao 2009. u matičnoj kući u režiji Željka Stjepanovića, a da je Misirača ovdje dodao i segmente iz Stojanovićevog drugog teksta, “Voćni dani”, kao i malo Čehova da uobliči priču i da dobije drugu konotaciju.
Glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz rekao je da vjeruje da je predstava uspjela.
“Po tome kako ju je publika primila vjerujem da će živjeti i da ćemo je sa zadovoljstvom igrati. Veliki smo posao uradili, a Marko Misirača kad dolazi kod nas da režira očekuje se dobra predstava i mislim da smo očekivanja ispunili”, dodao je Batoz.
On dodaje da nova predstava “Nije čovjek ko ne umre” Pozorišta Prijedor, u čitanju Marka Misirače, pruža poligon za izvrsnu igru, prije svega nevjerovatnom Aleksandru Stojkoviću, prvaku Narodnog pozorišta Republike Srpske, a potom i stalnim članovima domaćeg ansambla.
Prije početka premijere promovisana je publikacija “U sjećanju Radenko Bilbija” autora Marka Misirače i otvorena izložba fotografija iz predstava u kojima je igrao ili koje je režirao Bilbija, čime se Pozorište Prijedor još jednom prisjetilo preminulog kolege.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je malo Prijedorčana, a pogotovo pozorišne publike koja u sjećanju ne nosi neku od Radenkovih uloga ili predstava u njegovoj režiji koje su dovoljan pokazatelj njegove svestranosti i višedecenijskog rada u teatru.
“NJegove kolege i prijatelji iz Pozorišta Prijedor najbolji su svjedoci njegove posvećenosti pozorišnoj umjetnosti, a njegova porodica najbolje zna da je ova ustanova kulture bila njegov drugi dom”, rekao je Đaković otvarajući izložbu.
Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da brošura oslikava Radenkov radni put i višedecenijski rad, entuzijazam, trud i ulaganje u Pozorište Prijedor.
“Tu su i respektabilni brojevi, ako su brojevi uopšte bitni: više od 60 uloga, više od 20 režija i idejna rješenja za 25 scenografija. Koliko je Radenko Bilbija značio za ovu kuću jako je teško riječima opisati”, rekao je Baroš.
Marko Misirača, autor publikacije čiji izdavač je Pozorište Prijedor, rekao je da ideja o jednoj vrsti omaža Radenku Bilbiji traje već neko vrijeme i da su brošura sa nekoliko autorskih tekstova i izložba 13 fotografija velikog formata nešto najmanje što je moglo da se uradi, navodeći da bi po njemu trebalo nazvati scenu Pozorišta Prijedor i da bi trebalo objaviti luksuznu monografiju njemu posvećenu.
“Nadam se, i već smo u nekim pregovirima, da se ova izložba pojavi u pratećem programu pozorišnih festivala u Jajcu, Banjaluci, Zenici, Brčkom, Sarajevu, gdje god smo gostovali sa nekim predstavama i gdje god je Radenko osvajao neke nagrade”, najavio je Misirača.

prijedorgrad.org

Video: Kozarski