Velik broj američkih vojnika i zvaničnika izrazio je frustraciju i bijes zbog odbijanja administracije predsjednika Donalda Trampa da podrži sirijske Kurde usljed turske invazije.

Vojnici i odbrambeni zvaničnici – uključujući one razmještene u Siriji – izrazili su negodovanje zbog Trampovog rukovođenja situacijom. Jedan američki zvaničnik je rekao da je dobro poznato da su neki ljudi na višim pozicijama u američkoj vojsci veoma bijesni zbog ovakvog tretmana Kurda, nakon što su im ovi pomogli u borbi protiv Islamske države (ISIS). Drugi je za CNN rekao da Trampov neuspjeh da se silom suprotstavi invaziji ili uradi bilo šta da zaustavi napade na Kurde, znači da je američki predsjednik dao Turcima zeleno svjetlo, uprkos javnom stavu administracije da se protivi invaziji.

– Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) se bore sa silom koja namjerava da eliminiše njihove ljude, jer smo mi dali zeleno svjetlo za njihovu operaciju – istakao je neimenovani stariji odbrambeni zvaničnik Sjedinjenih Država.

GUBITAK POVJERENJA

Drugi zvaničnik je rekao da je postiđen potezima svoje zemlje prema Kurdima i SDF, ističući da SAD nisu uspjele da odbrane svog saveznika u borbi protiv islamista. Postoji i zabrinutost da saveznici i potencijalni partneri više neće vjerovati SAD u budućnosti.

– Kako da sad očekujmo da neko postane naš partner? – rekao je jedan zvaničnik.

– Oni su uradili sve što smo tražili od njih. Ovo stvarno nije dobro za nas – dodao je drugi.

Foto: Tanjug/AP

Turska je pokrenula vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije nakon što je Tramp naložio malom kontingentu od oko 50 američkih vojnika da se povuku sa granice zbog prijetnji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana invazijom. Snage SDF i američki političari kritikovali su Trampa što se nije snažnije suprotstavio turskoj operaciji, niti preduzeo bilo kakvu mjeru da je zaustavi. Republikanci su osudili Trampovu odluku kao izdaju Kurda, stratešku grešku koja će oslabiti američki kredibilitet, gubitak prednosti u borbi sa ISIS, te otežavanje sklapanja budućih saveza za SAD i jačanje pozicije Rusije i Irana.

Američki potpredsjednik Majk Pens otkrio je da je Tramp razgovarao i sa Erdoganom i sa vođom SDF, generalom Mazlumom Kobanijem Abdijem, dodajući da je predsjednik SAD primio “čvrsto obećanje” od Erdogana da neće napasti sirijski kurdski grad Kobane, koji se smatra ključnom lokacijom Sirijskih demokratskih snaga.

Američki vojnici su djelimično frustrirani zbog činjenice da je njihova vlada, kako bi udovoljnila Turcima, ubijedila sirijske Kurde da razmontiraju svoje utvrđenja duž granice i povuku svoje borce. SAD su rekle da je Tuska pristala na dogovor kojem je cilj sprečavanje unilateralne turske vojne akcije i takođe davanje Istanbulu američkih obavještajnih podataka o graničnom području.

Foto: Profimedia

Svjesni turskog neprijateljstva ka sirijskim Kurdima, Amerikanci su takođe odbijali da naoružaju miliciju, sve do 2017. Arapi i Kurdi u SDF dobili su od SAD samo lako naoružanje, poput AK-47 pušaka, ne dajući im teško jer se ono može iskoristiti protiv moderne vojske opremljene tenkovima, artiljerijom i borbenim avionima, poput Turske. Uprkos tome, Turska je pokrenula invaziju, a nekoliko članova Trampove administracije tvrde da SAD nisu napustile sirijske Kurde. Ipak, nisu ni preduzele akciju da zaustave invaziju.

NAPUŠTANJE I IZDAJA

Vojnici u Siriji opisali su američke poteze kao “napuštanje” i “izdaju”.

– Ovdje se dešava haos. Želimo da ponudimo podršku. Ne želimo da ih ostavimo u ovoj situaciji – rekao je jedan pripadnik američkih specijalnih snaga.

Više vojnih zvaničnika je izrazilo razočarenje što Pentagon i Stejt department nisu djelovali da zaštite Kurde. U petak je predsjednik Združenih šefova osoblja, general Mark Mili, poručio SDF da “ne reaguje pretjerano” na tursku invaziju. Kako su im Amerikanci okrenuli leđa, Kurdi su potražili zaštitu kod Asada u Siriji i njihove ruske vojne podrške, dok je Tramp u ponedjeljak “tvitovao” da nema problema s tim. On je takođe objavio nepotvrđene izveštaje da su Kurdi oslobodili 10.000 pripadnika ISIS, što je njegova sopstvena administracija odmah porekla.

– Lažno tvrditi da Kurdi iz SDF oslobađaju zatvorene islamiste je pogrešno – istakao je neimenovani odbrambeni zvaničnik za CNN.

(Blic, CNN)