Dallbor Pavlovu, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora, na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana simbolično u 5 do 12, poručio je da je skupštinska većina u ovom parlamentu još uvijek stabilna.

– Skupštinska većina, od 20 odbornika još uvijek postoji i postojaće. Svima onima kop su se nadali da te skupštinske većine za sedam dana neće biti, poručujem da su se uzalud radovali. I onima, koji očekuju nešto od pregovora lidera SNSD-a i DNS-a, te da će neko sa strane uticati na Klub odbornika SNSD-a, takođe poručujem da su se uzalud radovali. GO SNSD-a Prijedor i Klub odbornika SNSD-a jasno je definisao stav s kim koalira i kako funkcioniše u Skupštini grada Prijedora, za dobrobit svih građana Prijedora, a ne pojedinaca i tajkuna koji politiku vode iz jedne kafane – rekao je Pavlović.

On se osvrnuo na posljednju sjednicu Skupštine grada Prijedora i dodao da je tačka o odgovornosti gradonačelnika izazvala najviše rasprave. Podvlači da ta rasprava nije bila usmjerena na gradonačelnika kako individuu, nego kao funkciju i Gradsku upravu koja, po mišljenju većine, svoje zadatke i obaveze, ne rješava u skladu sa Zakonom.

– Gradonačelnik je dužan da izvjesti odbornike o aktivnostima za koje odbornici smatraju da im treba pojašnjenje. Postoji zaključak kojim je skupštinska većina tražila da se podnesu izvještaji o javnim nabavkama u 2018. godini i u prvom polugodištu 2019. godine, o realizovamm projektima sanacije šteta od poplava, što je ukupno preko 21 milion KM. jer gradonačelnik uporno odbija da nam podnese taj izvještaj. A to nije u skladu sa poslovnikom Skupštine, statutom i ostalim aktima – dodao je Pavlović.

Zaključkom su, kaže, tražili i informaciju o Planu utroška sredstava od koncesija, koji po Pavlovićevlm riječima, na Skupštinu nije donesen za posljednje tri godine.

– lako u Članu 32. stava 5. Zakona o koncesijama RS stoji da se taj plan mora donijeti na Skupštinu. Godišnje je u pitanju preko milion i po KM. koji se utroše mimo Zakona o koncesijama RS. I Revizija RS je rekla da to nije u skladu sa Zakonom – dodaje Pavlović.

– Na početku godine smo tražili od gradonačelnika da nam objasni gdje su utrošena sredstva za nasipanje i održavanje puteva, te na koje putne pravce. Tada smo dobili materijal u kojem piše da je potrošeno oko 400.000 KM do 1. juna, a kada smo dobili rebalans budžeta tamo piše da je potrošeno preko milion KM. iz kog razloga je pokušano da se obmanu odbornici, ne znamo. Zato smo tražili da nam se dostave predmetni ugovori sa fiskalnim računima, što ni do danas nije dostavljeno – pojašnjava Pavlović. Dodaje da su u još jednom zaključku tražili od gradonačelnika da revidira sve statute javnih ustanova, jer su utvrdili da oni nisu u skladu sa Zakonom, te da ni to do sada nije urađeno. Pojašnjava, da su iz navedenih razloga odbornici usvojili zaključak kojim od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS traže da preduzme određene mjere radi upozorenja gradonačelnika Prijedora, da otkloni nedostatke u funkcionisanju Gradske uprave i Skupštine.

Pavlović je dodao da je privremeno radno tijelo za utvrđivanje stvarne potrebe za sanaciju i rekonstrukciju područne škole u Rasavcima imenovano, kako bi izvršilo stvarni uvid u stanje i način rješavanja problema koji tu već duže vrijeme postoji. Da bi se što prije pomoglo učenicima koji još uvijek putuju u centralnu OŠ “Dositej Obradović” na Pećane.

Odbornik iz reda nacionalnih manjina Andrija Vukotić i član SNSD-a, najavio je da će u budžetu za 2020. godinu biti ponovo uvrštena stavka za Rome koja je u budžetu grada za 2017. godinu iznosila 15.000 KM, ali koja je izostala u budžetima za 2018. i 2019. godinu.

Kozarski