Jelena Trivić, poslanica PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske proteklih dana je u žiži javnosti Bosne i Hercegovine. Prvo zbog Fejsbuk statusa o Draži Mihailoviću, vođi Ravnogorskog pokreta iz drugog svjetskog rata, ali i zbog žučne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske gdje joj je ružne riječi uputio SNSD poslanik Ilija Tamindžija.

Trivić je rekla da joj je mučno gledati i slušati ponovo dio sjednice gdje ju je, kako je kazala, Tamindžija uvrijedio kao ženu te je uvrijedio njenu porodicu, prenosi N1.

– Ja sam ničim izazvana morala samu sebe braniti, ne zato što sam žena, ili što je napad bio usmjeren na mene – nego prema mojoj porodici. Ima blaćenja, ponižavanja, laži, to mogu podnijeti – ali kada se tiče moje porodice, samu ću sebe braniti –  poručila je u uvodu Dana uživo.

– Negdje sam pročitala da muškarci koji imaju potrebu da vrijeđaju žene samo zato što su žene imaju problem sa muškosti. Očigledno dok ima potrebu da se iživljava nad ženama. Nešto ima negdje u njegovoj podsvijesti – poručila je Trivić.

Mnogo reakcija izazvao je i njen Fejsbuk status nakon projekcije filma o Draži Mihailoviću u Banjaluci. Ona je u statusu navela da njegov patriotizam može biti zvijezda vodilja. Mnogi su bili negativno iznenađeni njenim istupom.

– To je moj lični stav. Za to me ne može niko iskoristiti. To što je napisano i ja stojim iza toga. Ali bih voljela da oni koji su to osudili, da me saslušaju. Postoje činjenice o Draži Mihailohoviću, koliko god da imao svoj sud neko – ne može to da opovrgne. Dražu je američki predsjednik Truman odlikovao drugom po redu medaljom, zaslugom koja se dodjeljuje stranicima. Francuski general Šarl de Gol ga je  odlikovao, to su činjenice. Ne bih previše o tome – izjavila je za N1.

Ona je konstatovala da je Draža Mihailović osuđen od komunista koji su ga po kratkom postupku osudili.

– Ja sam neko koga zaista pogađaju nepravde. Smatram da je prema njemu učinjena istorijska nepravda. To je izašlo iz mene, ne znam što da se pravdam i što da se stidim. Mrvicu doprinosa da se o Draži priča činjenicama, a ne onome čime nas je učila komunistička ideologija – poručila je Trivić za N1.

Kazala je Trivić kako je Mihailović najodlikovaniji vojnik Jugoslovenske vojske, te rekla da se na online enciklopediji Britanica pročita stav uredničkog odbora o Draži Mihailoviću.

– Žao mi je ako je bilo ko uvrijeđen mojom objavom. Bila sam na projekciji, da ja to mislim. Sve je napisano. Šta su neki interpretirali – ja to nisam objavila da bih imala političku štetu i korist. Ja sam obični mali rodoljub iz svojih ubjeđenja. Nemojte tražiti od mene da se odričem svog nacionalnog identiteta – kazala je Trivić.

–  Draža Mihailović nije zločinac, to je moj stav. Ovo su činjenice do kojih sam ja došla. On je bio herojska ličnost na zapadu sve do 1943. godine – izjavila je.

Poručila je i to kako se ne može stavljati znak jednakosti između četnika i ustaša.

– Nisam rekla ni da je heroj, nego da može biti zvijezda vodilja jer za njega kapitulacija ne postoji. Prvi u Evropi je pružio otpor nacistima – kazala je Trivić.

S druge strane – nije željela iznositi mišljenje o haškim osuđenicima Radovanu Karadžiću ili Ratku Mladiću, jer kako tvrdi, prerano je još – a kazala je kako ne treba povlačiti paralele između događaja koji nisu ni slični, odnosno između II svjetskog rata i minulog rata u BiH.

– Ako sam novo lice i nova snaga – ne znači da ne smijem imati osjećaj svog patriotizma i rodoljublja. Mene Draža nije progutao, ragujem kada neko negira RS, to što sam mlada snaga ne znači da ne smijem biti nacionalno osviještena osoba. Ne možete voljeti druge narode dok ne volite svoj – poručila je Trivić.

Srpskainfo