Nakon što su u prvoj polovini godine, srpski ministri u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, izglasali program rada u kojem su NATO integracije BiH i aktivacija MAP programa postali prioriteti – dokument slične sadržine, ali za sljedeću godinu, ovaj put stiže iz Ministarstva inostranih poslova na čijem čelu je Igor Crnadak.

MIP-u će, prema predloženom programu, NATO integracije BiH biti prioritet u 2020. godini!

Srpski ministri u Savjetu ministara BiH nikako da se odluče, da li su “za” ili su “protiv” NATO integracija BiH. Opredjeljenje, očigledno, zavisi od ambijenta. I publike! U sarajevskoj “orijentalistici”, NATO integracije sve češće su im prioritet. Posljednji tek nekoliko dana star “NATO prioritet” kreiran je u MIP-u. I naslovljen kao Prijedlog programa rada Ministarstva inostranih poslova za 2020. godinu. U njemu je navedeno kako će MIP posebnu pažnju posvetiti “unaprijeđenju bilateralnih odnosa između BiH i NATO”. I u tom kontekstu “korištenju i implementaciji strukturalnih mehanizama i alata saradnje”. Posebnu pažnju, MIP će posvetiti i “aktivnostima vezanim za aktivaciju MAP-a, implementaciju NATO komunikacione strategije i korenspondirajućih akcionih planova”. “Za razvoj političkog dijaloga sa NATO-om” projektovan je i MIP-u potrebni budžet – veći od tri miliona KM.

I čim je, u tajnosti kreirani dokument medijski prešao entitetsku granicu, reagovali su iz MIP-a. Umjesto odgovora na postavljena pitanja, “odbrana” Igora Crnatka u pokušaju. Demantuju neobjavljenu informaciju, a priznaju objavljenu. Namjerno ili iz neznanja, ne razlikuju pojmove “usvojen” i “sačinjen” ili “upoznat” i “razmatran”. Nije tačno, pišu nam, da je program usvojen. A mi jasno naznačili da je “sačinjen”! U igri riječi, ne odgovaraju ni na pitanja – po čijem nalogu je dokument sačinjen i da li je ministar upoznat sa sadržajem.

– Radi se o internom dokumentu koji je u radnoj verziji pripremilo Odjeljenje za planiranje i informisanje, sa parafom načelnika Odjeljenja za planiranje i informisanje Željka Samardžije, i uputio ga juče poslije podne kabinetu ministra na razmatranje. Dokument još nije razmatran – odgovorili su iz MIP BiH.

I dok službe pišu, Crnadak ćuti. Ćutao je zajedno sa Mirkom Šarovićem i Draganom Mektićem i u aprilu kada su usvajali program rada Savjeta ministara za tekuću godinu – i u njemu NATO, opet, prioritet. Ćutnja je bila završna reakcija i Crnatkovom stranačkom počasnom predsjedniku Mladenu Ivaniću, kada je prošle godine u Predsjedništvu usvajao petogodišnju strategiju spoljne politike i njen sastavni dio, strateški NATO prioritet. Prethodno je Ivanić pokušao da retoričkim poigravanjem minimizira i strategiju i svoju odluku. Tvrdio kako je to samo “načelan dokument koji ne zaslužuje pažnju”. Ali, Bakir Izetbegović i “izetbegovići” se ne “poigravaju”. Ni retorički! U ucjenama za formiranje bh. vlasti, taj i slični “načelni dokumenti” im kao ajeti iz Kurana.

– Zakoni, strategije, strateški dokumenti ove zemlje se moraju poštovati. Nema unazad se okrenuti, pa reći ovo hoću, ovo neću – kaže Izetbegović.

Maske su definitivno pale. Јasno je da su SDS i PDP bili dopuna politici SDA i stranim ambasadama, kada su u pitanju NATO integracije BiH, precizni su srpski politički oponenti.

– Vidljivo je da i dalje nastavljaju da ignorišu zvanične stavove institucija Republike Srpske, a žele da se dopadaju Izetbegoviću i strancima koji žele da afirmišu određene ciljeve koji nisu u skladu sa stavovima institucija Republike Srpske – rekao je šef Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH.

– Vode svoju politiku koja nema veze sa Narodnom skupštinom, jer njih Narodna skupština ne drži na tim funkcijama. Njih na funkciji ministra spoljnih poslova drži Bakir Izetbegović, prema tome oni imaju isti stav kao Izetbegović – kaže Nenad Stevandić, šef Kluba Srba u Predstavničkom domu PS BiH.

I zbog sve učestalije sarajevske potčinjenosti i istovremeno ignorisanja stavova institucija Srpske, smatraju naši sagovornici, potrebno je što hitnije izmijeniti Krivični zakon! Јer ako su pojedinci “zaboravili” Rezoluciju Parlamenta Srpske i NATO-ovo ratno eksperimentisanje s osiromašenim uranijumom, čije posljedice građani još trpe, bar da im kazne osvježe pamćenje.

RTRS