Prema provjerenim informacijama koje su stigle iz Zenice, ali i Sarajeva, u srijedu veče predsjednik Fudbalskog saveza BiH Elvedin Begić je imao tajni sastanak s prvim čovjekom Čelika Turčinom Ajdinom Olgunom, a tema razgovora je bila aktuelna situacija u premijerligašu sa “Bilinog polja” i prevazilaženje teške situacije zbog koje je Čelik bio suspendovan.
Navodno je Begić obećao Olgunu da će Savez pomoći Čeliku da nastavi takmičenje i izbjegne izbacivanje iz Premijer lige BiH, nakon što minulog vikenda Zeničani nisu odigrali utakmicu na Grbavici protiv Željezničara, pa su je izgubili službenim rezultatom 3:0. Zanimljivo je da se Begić udostojio da se sastane sa čelnicima zeničkog premijerligaša, a ignorisao je molbu Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići za sastankom povodom sudijske krađe Matea Muse iz Čitluka koju su Semberci dokumentovali i video i papirološki.
Elvedin Begić je tako još jednom pokazao da u Premijer ligi BiH dijeli klubove na “svoje” i “tuđe”, odnosno da su njegovi iz Federacije BiH, a tuđi oni koji dolaze iz Republike Srpske. Ovu drugu tezu je pokazao i “ribanjem” Sudijske komisije poslije utakmice Borac – Radnik (2:0) kada su oborena četvorica arbitara iz Republike Srpske!
Fudbalski savez BiH dozvolio je Čeliku da u subotu, 9. novembra u Zenici ugosti upravo Zvijezdu-09 jer su zeničani navodno platili dug, a dozvolu za igranje utakmice je saopštio i sam predsjednik Begić prvom čovjeku kluba Olgunu na pomenutom tajnom sastanku u Sarajevu. Nakon što je postao “ekspert” za sudijska pitanja Elvedin Begić je sada, izgleda, i glavni finansijski savjetnik pojedinim klubovima iz Federacije BiH, a posebno mu je omiljen Čelik jer je FS BiH u nekoliko navrata spasavao Zeničane izdajući im “lažne licence” dok je banjalučki Borac na prvu brutalno izbačen iz elite, da bi bio spasen upravo Čelik! Da Čelikova licenca nije baš sasvim uredna pokazala je i prethodna suspenzija i neodigrana utakmica protiv Željezničara. Zato se javnost pita: kako je Čelik dobio licencu?
Osim toga Dragan Baškarad, predsjednik Viteza je istakao da novac (30.000 maraka) za Vedrana Vrhovca još uvijek nije stigao u klub, pa se postavlja pitanje: da li je Čelik zaista platio sva dugovanja, ili mu je Savez ponovo “progledao kroz prste”?
Inače, u avgustu ove godine, na premijernoj prvenstvenoj utakmici Čelik – Tuzla siti Elvedin Begić je, zajedno sa Davorom Šukerom, predsjednikom FS Hrvatske, bio gost predsjednika Čelika Ajdina Olguna na utakmici u Zenici.

SportDC