“U politici vrijeme nekada puno znači i najvažnije je naći pravi trenutak. Mislim da je ovo pravi trenutak da Narodna skupština Republike Srpske jasno i glasno zauzme svoje stavove vezano uopšte za sve procese koji se dešavaju posljednjih godina, a tiče se oduzimanja nadležnosti od Republike Srpske, a na kraju je kulminacija deklaracija SDA”, rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS, gostujući u emisiji “Jedan na jedan” ATV-a, a komentarišući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati u ponedjeljak.

Žunić je istakao da misli da je ovo dobra političkli trenutak da se narodni poslanici jasno izjasne i da kroz određene zaključke definišu dalje djelovanje Narodne skupštine kao najviše zakonodavne ustanove Srpske.

On je naglasio da će se pred poslanicima naći informacija o transformaciji dejtonske strukture i uticaja na položaj i prava Republike Srpske.

“Informacija je sastavljena iz tri dijela, prije svega opisa nastanka dejtonske strukture BiH, neustavnih intervencija koje su rađene na Ustav BiH i Republike Srpske. Tu prije svega mislim na neustavna i neovlaštena bonska ovlaštenja i intervencionizam svih onih aktera koji su uticali da Srpska gubi neka ovlaštenja koja su joj data u Dejtonskom sporazumu”, naglasio je Žunić.

Žunić je istakao da je sada trenutak da svi poslanici u NSRS razumiju da se radi o procesu, a ne nečemu što se dešava slučajno i izrazio očekivanje za korektnu raspravu i konkretne zaključke koje bi NSRS trebala da donese i da oni treba da budu jasni i glasni i da ih svi prihvate.

ATV