U Prijedoru je pokrenuta inicijativa za osnivanje klastera kreativne industrije tog grada, saopštila je danas Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”.
“Inicijativni odbor priprema osnivačku skupštinu s ciljem da okupi sva zainteresovana mala i srednja preduzeća i pojedince koji su aktivni u djelatnostima koje zahtijevaju kreativnost, vještinu i talenat, a imaju potencijal za rast i stvaranje radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

U klaster se pozivaju mala i srednja preduzeća i pojedinci aktivni u oblastima oglašavanje, arhitektura, umjetnost, tržište antikvitetima, zanatstvo, dizajn, moda, filmska, video i foto produkcija, izdavaštvo, softver, video i računarske igre i mediji.

“Cilj klastera jeste da u narednom periodu radi na mapiranju potencijala i izradi detaljne baze podataka, uspostavljanju alata interne komunikacije između članova, uspostavljanju saradnje sa interesnim grupama, promociji potencijala klastera, pripremi i implementaciji razvojnih projekata, izradi preporuka i mjera za promjenu politika i transnacionalnom umrežavanju”, navodi se u saopštenju.

Stope rasta u kreativnim industrijama od 2008. godine nadmašuju stope rasta u tradicionalnim djelatnostima, a naročito u periodu ekonomske krize 2008-2010. godine.

Procjenjuje se da kreativne industrije učestvuju u ukupnoj dodatoj vrijednosti proizvoda sa 4,9 odsto. Učešće kreativnih industrija u BDP-u Srbije iznosi 3,1 odsto i ona zapošljava oko 58.000 radnika, a učešće kreativnih industrija u BDP-u Hrvatske je 2,3 odsto i zapošljava oko 42.000 radnika.

Agencije/prijedor24h