Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas tradicionalni izviđački višeboj “Kozara 2019” i poželio dobrodošlicu za oko 400 mladih izviđača koji su stigli iz gotovo svih bivših jugoslovenskih republika.
Đaković je napomenuo da je Prijedor ponovo domaćin izviđačkom višeboju i ukazao na značaj ovakvih okupljanja na kojima se mladi druže i sklapaju nova prijateljstva.

“Imati prijatelja u svakom gradu je velika stvar za svakog čovjeka, posebno za mlade ljude”, istakao je Đaković.

Na ovogodišnjem dvodnevnom višeboju, čiji je domaćin Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”, učestvuje 38 ekipa iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Banjaluke, Sarajeva, Niša, Bele Crkve, Herceg Novog, Osijeka, Rijeke, Brčkog, Zavidovića, Petrova, Banovića, Broda, Konjica, Vareša, Zenice, Tešnja, Trebinja i Nemile. Prisutne nisu samo ekipe iz Slovenije. Učestvuje i 16 ekipa osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke.

Među učesnicima su prvi put članovi Izviđačkog odreda “Jadran” iz Skoplja, čiji je starješina Miko Stojanovski istakao kako im nije bilo teško da pređu više od 800 kilometara i dođu na ovaj događaj.

Stojanoviski je u izjavi novinarima napomenuo da je njihov odred osnovan 1968. godine, da je najveći u Sjevernoj Makedoniji i broji više od 200 članova.

Starješina Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora Ernest Badnjević rekao je da će, osim tradicionalnih izviđačkih disciplina koje spadaju u domen topografije, biti organizovano i školsko takmičenje učenika zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

On je naveo da je zadatak izviđačkih ekipa da u određenom vremenu na topografskim kartama pronađu kontrolne tačke, a onda da te tačke pronađu i u prirodi ili u gradu i na njima rješavaju neki od zadataka.

“Nekad su to testovi opšteg znanja ili poznavanja prve pomoći, a nekad slanje poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom, dizanje i rušenje šatora ili slikanje skice staze”, objasnio je Badnjević.

Prema njegovim riječima, ovaj odred organizuje višeboj uz podršku grada Prijedora i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Na svečanosti otvaranja Badnjeviću je povodom 50 godina članstva u izviđačima uručena prigodna plaketa i svečana izviđačka marama.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1973. godine, a obnovljen 2002. godine, da bi od 2013. godine svake godine bio organizovan u novembru u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je odred osnovan.

Višeboj se zatvara sutra proglašenjem pobjednika i spuštanjem izviđačke zastave.

Agencije/prijedor24h