Četiri nova helikoptera “Mi 35M” koje je Srbija kupila od Rusije sletjela su na Aerodrom “Pukovnik Milenko Pavlović” u Batajnici, saznaje Sputnjik.

Bilo je najavljeno da će novi helikopteri stići u prvom kvartalu iduće godine, ali ih je Rusija isporučila prije predviđenog roka, i to dva dana uoči susreta predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju.

Ekspert za rusku avijaciju Svetozar Јokanović ocijenio je da su dolaskom novih helikoptera znatno povećane borbene mogućnosti srpske jedinice i izrazio nadu da ovo nije kraj nabavki “Mi 35M”.

Helikopteri Mi-35M (foto: Sputnik / Vitaliй Timkiv)

Helikopteri Mi-35M (foto: Sputnik / Vitaliй Timkiv)

On je istakao doprinos ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua za isporuku helikoptera bržu nego što je dogovoreno.

– Možda izgleda nevjerovatno, posebno imajući u vidu činjenicu da ruska kompanija “Rostvertol” iz Rostova na Donu radi sa smanjenim brojem radnika, a istovremeno su znatno uvećane ugovorene obaveze prema domaćim i inostranim klijentima – rekao je Јokanović.

On dodaje da će se Srbija naoružavati i opremati i dalje, te sprovoditi Vojnotehnički sporazum.

Helikopter “Mi-35M” nastao je na bazi ruskog borbenog helikoptera “Mi 24VM krokodil” i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumijevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na manevarske sposobnosti.

Riječ je o tipu helikoptera, koji će još više ojačati srpske vazduhoplovne snage.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.

Osim vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant – u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika sa punom opremom i ličnim naoružanjem, kao i za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta.

Helikopter posjeduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne dijelove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa, helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu, a rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku.

Helikopter “Mi 35M” posjeduje posljednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbjeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću.

Od naoružanja na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.

SRNA/RTRS