Članovi Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” u subotu su u Zenici, na 7. Festivalu izviđačke pjesme “7. FIP ZENICA 2019” osvojili prvo mjesto. S pjesmom “Mojoj planeti”, za koju je tekst napisala Amira Ganić, u izvođenju Maje Fuštar bukvalno su briljarili u prilično oštroj konkurenciji izviđačkih odreda iz BiH-a, Hrvatske i Srbije.

Maja Fuštar

– Tekst pjesme je nastao u prostorijama Odreda, na jednom od sastanaka voda, u vrijeme kada se približavao 22. april, Dan planete Zemlje. Kao i svaki izviđač tako i ja volim prirodu i želim da priroda sačuva snagu za buduće generacije, a to je moguće samo ako promjenimo ponašanje i ne bacamo smeće u prirodu. A pjesma ima lijepu poruku. Naravno bez Gorana Vulete ona ne bi bila tako lijepa, jer muziku i aranžman je on napisao i hvala mu na tome. – kaže Amira Ganić.

Festival izviđačke pjesme na kojem članovi Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” nastupaju već drugi put s autorskim pjesmama takmičarskog je karaktera i jedini ovakav u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine prijedorski izviđači nastupili su s pjesmom “Budi spreman” koju je izvodila Maša Drljača.

– Ne smijemo da ne spomenemo našu prvu autorsku pjesmu “Izviđačko prijateljstvo” koju izvodi vod “Ameno” i sa kojom smo prije dvije godine pobijedili u Beogradu na Festivalu izviđačke pjesme u okviru “Svetosavskih susreta”. Na istom festival, ove 2019. godine, naša članica Maša Drljača sa pjesmom “Budi spreman” osvojila je prvo mjesto u kategoriji najbolji vokalni izvodjač. – rekao je Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” i dodao da s pjesmom “Mojoj planeti” planiraju da se predstave u Beogradu, u februaru 2020. godine, opet na Festivalu izviđačke pjesme koji se održava u okviru “Svetosavskih susreta”.

Infoprijedor