U organizaciji Grada Prijedora, povodom Svjetskog dana horskog pjevanja, u gradskom Pozorištu sinoć je održan koncert prijedorskih horova, pod nazivom “Cijeli svijet – jedan hor”. Publici se predstavilo pet horova, svih generacija.

U cilju popularizacije horskog pjevanja, revijom lokalnih horova, Grad Prijedor obilježio je Svjetski dan horskog pjevanja. Nastupili su horovi osnovne i srednje muzičke škole “Savo Balaban”, hor “A vista”, kao i horovi društava “Osman Džafić” i “Vila”.

– Nama svima u horu je to nekako velika inspiracija i ta osjećanja koja nam ovaj hor pruža su nezamjenjiva. Uvijek imamo tu neku pozitivnu atmosferu – izjavila je član Hora Osnovne muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora Leona Јosić.

– Ovo je dokaz koji iz godine u godinu sve više dokazuje i sve više okuplja horskih pjevača od onih najmlađih, od tri godine do najstarije dobi – izjavila je dirigent hora “A vista” SKUD “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora Branka Nastić Marčetić.

– Imamo i dječicu i starije ljude, znači sve generacije. Izvodimo sevdalinke, ilahije, sve zavisi od programa na koji idemo – izjavila je član Mješovitog hora KUD “Osman Džafić” iz Prijedora Ajla Šljivar.

Kao grad u kojem se više od 130 godina njeguje horska tradicija, ali i održava horski festival “Zlatna vila”, Prijedor je postao dio obilježavanja u kojem svi horovi svijeta, slave horsku pjesmu.

– Prethodne godine su u međunarodnu organizaciju horske muzike prihvatili grad Prijedor, a mi evo već treću godinu na svjetski dan horova održavamo kod nas događaje gdje naši lokalni horisti učestvju u ovoj lijepoj manifestaciji – izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Najavljeno je da će naredne godine u Prijedoru po prvi put zajedno biti organizovan Festival horova “Zlatna vila” i Međunarodni festival pozorišta.

SRNA/RTRS