Navršava se 21 godina od svirepog ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću “Panda”, jedinom mjestu okupljanja srpske omladine u Peći, a misterija u vezi sa počiniocima zločina i dalje traje.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji pozvalo je predstavnike državnih institucija, vjerskih zajednica, patrijarha Irineja, tužioca za ratne zločine i tužioca za organizovani kriminal da zajedno upute apel nadležnim institucijama da ne odlažu saopštavanje istine.

– Niko nema pravo da ćuti o zločinu u kome su ubijeni Ivan Radević (25), Ivan Obradović (14), Svetislav Ristić (17), Vukota Gvozdenović (17), Dragan Trifović (17) i Zoran Stanojević (18), posebno ne oni od kojih se očekuje da porodicama kažu istinu”, poručuje predsjednik Udruženja Simo Spasić.

On ističe da su porodice ubijenih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije, a posebno porodice ubijenih dječaka iz Peći, podigle glas nakon odluke tužioca za ratne zločine da, “zbog novonastalih okolnosti i indicija o počiniocu ili počiniocima zločina u `Pandi`”, predmet ustupi tužiocu za organizovani kriminal.

– U odvojenim razgovorima sa članovima porodica ubijenih dječaka tadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da postoje indicije da zločin u `Pandi` nisu počinili Albanci, već neko drugi – navodi Spasić.

Članovi Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosmeta traže da tužilac za organizovani kriminal javno pred kamerama i zvaničnicima iznese argumente na osnovu kojih tvrdi da iza zločina u “Pandi” ne stoje Albanci.

– Ako imaju dokaze, moraju nam reći ko je drugi, jer će, ukoliko nastave da ćute, dati prostor ratnim zločincima Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i drugima koji tvrde da su `Srbi ti koji su činili zločine nad sopstvenim narodom` – navodi Spasić.

On apeluje na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da “prvi iznese saznanja na osnovu kojih je rekao da će mnogi biti iznenađeni istinom o ubistvu srpskih mladića u `Pandi`”.

Spasić navodi da mu je Milena Radević, majka ubijenog Ivana, prenijela da joj je tužilac Vukčević u četiri oka rekao da su “srpski dječaci greškom ubijeni, te da, zbog toga, predmet ustupa tužiocu za organizovani kriminal”.

– Ako je to tačno, ako postoje dokazi o tome ko je naručio ubistvo i ko je te noći iz automata pokosio srpske mladiće u `Pandi` – moraju se oglasiti, moraju podići optužnicu, jer ćutanjem ubijaju i porodice i (ponovo) svih šest mladića – naglašava Spasić.

Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislava, ističe da porodice ubijenih mladića 21 godinu čekaju istinu i pravdu, ali da, kako vrijeme odmiče, sve manje vjeruju da će istina ugledati svjetlost dana.

Ne postoje riječi kojima, kako kaže, može opisati bol, tugu i nemoć porodica koje su morale da posmrtne ostatke svojih sinova prenesu u mjesta u kojima su se nastanile bježeći od albanskih ekstremista.

Ristić će namijeniti svijeću sinu na groblju u Beogradu, jer se, kako navodi, odselio iz Peći pošto “nije imao snage ni života da gleda objekat u kome su njegovom sinu i sinovljevim vršnjacima oduzeti životi”.

Objekat u vlasništu Bošnjaka u kome se nalazio restoran “Panda”, od zločina 1998. godine do danas stoji prazan, jer niko ne želi da ga otkupi pošto su tamo još tragovi prolivene krvi i rupe od metaka, koji su ga pretvorili u spomenik srpskoj mladosti.

Na ulaznim vratima Pećke patrijaršije i dalje je umrlica postavljena na dan ubistva srpskih mladića. U ovoj srpskoj svetinji svake godine na dan sahrane ubijenih u “Pandi” monahinje prisluže svijeće i pomole se Bogu za njihove duše.

Srpskainfo