Usljed dramatične eskalacije krvave borbe Vašingtona i Teherana, Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je danas u ranim jurarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani, prenose svjetski mediji.

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu. U napadu je takođe ubijen i zamjenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

– General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Američke Države nastaviće da preduzimaju sve neophodne mjere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gdje god da se nalaze širom svijeta – navodi se u saopštenju Pentagona.

Inače, nekoliko minuta prije saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave, bez komentara.

– Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ISIS), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posljedice svog avanturizma – naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru.

Ovaj vazdušni udar koji je doveo do dramatičnog usijanja tenzija, uslijedio je nakon serijskih udara obe strane, koji su u Iraku konstantni od kraja 2006. Sulejmani je bio centralna figura u gotovo svemu što je Iran činio i visoki zvaničnici SAD, pod bivšim predsednikom te zemlje Barakom Obamom, su smatrali da je skoro nedodirljiv.

Inače, ovaj udar je usledio u trenutku kada je Irak već bio na ivici sveobuhvatnog proksi rata, a nekoliko sati nakon dvodnevne opsade američke ambasade u Bagdadu od strane militanata PMF-a i njihovih pristalica za koju je Pentagon optužio Sulejmanija da ju je orkestrirao, prenose mediji.

Teheran preti osvetom zbog ubistva Sulejmanija

Iranski zvaničnici osudili su ubistvo generala Revolucionarne garde tokom napada na aerodrom u blizini Iraka i zapretili osvetom Sjedinjenim Državama.

Iran će ostati odlučan u namjeri da se odupre Sjedinjenim Državama, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani, kao odgovor na ubistvo šefa Kudsovih snaga Kasima Sulejmanija, javila je iranska državna televizija.

– Sulejmanijevo mučeništvo će učiniti Iran odlučnijim da se odupre američkom ekspanzionizmu i odbrani naših islamskih vrijednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje koje traže slobodu u regionu će se osvetiti – rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost zbog ubistva komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde.

Ko je bio iranski general Kasem Sulejmani

General Kasem Sulejmani bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Hamneija, a smatrao se kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Takođe, kao komandant moćne iranske elitne jedinice, Sulejmani je važio za pravog iranskog ministra spoljnih poslova kad je riječ o pitanju rata i mira.

Opšte je mišljenje da je on bio glavni arhitekta rata predsjednika Bašara al Asada u Siriji, aktuelnog konflikta u Iraku, borbe protiv Islamske države i mnogih drugih bitaka.

Čuven po tome što je u rukama imao ogromnu moć, komandanta su neki poštovali, drugi mrzili, a sigurno je da su se oko njegovog imena ispredali mitovi.

Njegova smrt smatra se prekretnicom u velikoj krizi između Irana, SAD i njihovih saveznika.

Na čelu Kuds jedinice, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde, bio je od 1998. godine.

I dok se na početku karijere nije eksponirao u javnosti, autoritet u iranskom vojnom establišmentu mu je porastao prošle godine kada mu je ajatolah Ali Hameni dodijelio najviši vojni orden.

To je bilo prvi put da je neki komandant dobio medalju od formiranja Islamske Republike 1979. godine.

Ova jedinica rukovodi tajnim operacijama u inostranstvu.

Upravo zato Trampova administracija vjeruje da je Kuds jedinica “glavni iranski mehanizam za podsticanje i podržavanje“ terorističkih grupa na Bliskom istoku, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Islamski džihad – finansiranjem, obučavanjem, naoružanjem.

RTRS