Povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike danas su položeni vijenci na Trgu palih boraca Narodnooslobodilačkog rata u Banjaluci.

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položila delegacija na čelu sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Banjaluka: Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Banjaluka: Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Delegaciju su činili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Viškovć, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Vijence su položili i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, te predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata.

Banjaluka: Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Banjaluka: Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Republika Srpska, koja je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, sutra slavi 28. rođendan.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

RTRS