????????????????????????????????????

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je sinoc da je Republika Srpska stvarana srcem, čuvana ljubavlju, a utemeljena voljom srpskog naroda s namjerom da postoji za sva vremena.
“Niko svoju otadžbinu ne voli zato što je velika, već zato što je njegova. Kolika je – tolika je, Republika Srpska je naša i za nas je najveća. Odluka o njenom utemeljenju donesena je u miru, u vrijeme kada su druga dva naroda spajali svoje zastave u jednu i time nagovještavali ponavljanje srpske sudbine iz Drugog svjetskog rata”, rekao je Đaković u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike.

On je naglasio da je Republika Srpska nastala kao rezultat želje srpskog naroda da ima pravo, kao i drugi narodi, da čuva svoje ime i svoj jezik, da ima svoje ustanove kulture, prosvjete, nauke i umjetnosti, da slobodno stvara, misli i govori.

“Pravo na samoopredjeljenje naroda zagarantovano je dokumentima UN i smatra se najvećim demokratskim dostignućem savremene civilizacije. Ali, to pravo nije dostupno svakome i to su najviše osjetili Srbi na svojoj koži, pa su to pravo morali braniti i odbraniti u otadžbinskom ratu”, istakao je Đaković.

On je naveo da ni četvrt vijeka nakon rata ne prestaju pokušaji osporavanja i napadi na Republiku Srpsku, iako je ona međunarodno priznat državotvorni entitet, garantovan Dejtonskim sporazumom.

“One snage koje ne prihvataju postojanje Republike Srpske najglasnije su u osporavanju svega što je srpsko, pa tako i Dana Republike. Mi imamo istorijsku i svetu obavezu da čuvamo stečeni stepen državnosti i sve ono što to podrazumijeva. Ne ugrožavamo nikoga, pa zato ne bi trebalo ni da drugi ugrožavaju naša prava. Stara antička mudrost nas uči da se nikad ne umorimo u davanju otadžbini”, zaključio je Đaković.

Svečanu akademiju organizovala je Gradska uprava Prijedor, a u njenom programu učestvovali su hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” Prijedor, vokalna grupa Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, etno-grupa “Trag” iz Laktaša i učenici prijedorskih srednjih škola.

Obilježavanje Dana Republike završava se sutra projekcijom dokumentarnog filma o majoru Milanu Tepiću “Nebo nad Bjelovarom” autora Nedeljka Lajšića, u kinu “Kozara” u 19.00 časova.

Agencije

Foto: prijedorgrad