Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je da je Ministarstvo odbrane zadužilo komandire određenih jedinica da ispitaju slučajeve nedoličnog ponašanja pojedinih pripadnika Oružanih snaga BiH putem društvenih mreža za vrijeme božićnih praznika i da preduzmu konkretne mjere.

Okolić je rekao da Ministarstvo odbrane ovo ne može zakonom da sankcioniše, ali može na osnovu Kodeksa ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Kada je rađen Zakon o odbrani i Oružanim snagama, društvenih mreža nije ni bilo i nisu decidno navedene”, rekao je Okolić danas nakon božićnog prijema u banjalučkoj kasarni “Kozara”.

Okolić je rekao da je bilo slučajeva da su pripadnici Oružanih snaga putem društvenih mreža za vrijeme božićnih praznika izražavali ono što ne bi trebalo da izražavaju kao njeni pripadnici.

On je rekao da se u okviru budžeta zajedničkih institucija BiH može vršiti preraspodjela sredstava i povećanje plata u Oružanim snagama, ali da vjerovatno nema mogućnosti da se sa strane “zagrabi još sredstava koliko je potrebno i da budu podignute plate”.

“Trudimo se da se dobije što više sredstava za Ministarstvo odbrane i da ih što više racionalno iskoristimo”, istakao je Okolić.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Sulejman Halilović objavio je na društvenoj mreži “Fejsbuk” fotografiju koja ismijava obilježavanje Dana Republike Srpske i pogrdno je naziva, što su javno podržali “lajkom” pukovnik Šaban Kadrić, major Edin Pašović i penzionisani brigadir Salem Hakalović.

Prošle sedmice pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić na Božić, 7. januara, na svom “Fejsbuk” profilu objavio je pjesmu “Ko na Božić u Kravicu dođe” koja veliča komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

Izvor: Srna/ATV