Kamere u restoranu u kojem su 19. januara likvidirani pripadnici “škaljarskog klana” Igor Dedović i Stevan Stamatović, u trenutku pucnjave nisu radile. Bijeg ubica sa mjesta događaja zabilježile su sigurnosne kamere s okolnih zgrada, prenose grčki mediji.

Grčkim istražiteljima posebno je zanimljivo kako su Dedović i Stamatović provodili dane prije ubistva, odnosno jesu li, skrivajući se u Atini, imali pomagače koji su im pružili utočište. Inspektori ispituju sumnjive osobe s naših prostora koje žive u Atini i okolici.

Informacije o njihovom kretanju i životu u Atini nisu pružile ni supruge koje su svjedočile pucnjavi i koje su mjesec ranije s djecom stigle iz Crne Gore u Grčku kako bi praznike proveli zajedno. One su izjavile kako se ne sjećaju ničega pa ni gdje su odsjele. Nisu dale ni informacije o lozinkama telefona Dedovića i Stamatovića kako bi inspektori mogli da ih otključaju tako da se sada radi na tome.

Ono što je policija utvrdila jeste da su Dedović i Stamatović u Grčku prethodno ušli s falsificiranim pasošima Hrvatske i da su u restoran u kojem su ubijeni, dolazili i ranije pa su ih stalni gosti i osoblje zapamtili. Pitanje je jesu li ubice možda imale i pomagače među osobljem, jer su žrtve često dolazile u ovu tavernu.

Oni su u restoran dolazili nenaoružani i bez osiguranja, na osnovu čega se zaključuje da su se osjećali sigurno u glavnom gradu Grčke. U restoran su, kako svjedoče zaposleni, uglavnom dolazili taksijem.

Isti mediji prenose i da su Stamatović i Dedović već barem mjesec boravili u Grčkoj, a da su u nedjelju došli na oproštajnu večeru, jer su se njihove supruge sutradan trebale s djecom vratiti kući.

Podsjetimo, u restoran u Atini u nedjelju popodne upala su četvorica naoružanih muškaraca, maskiranih šalovima. Oni su odmah otvorili vatru ka stolu za kojim su sjedili Dedović i Stamatović sa porodicama. Za stolom je bilo i djece.

Dok su dvojica pucala, druga dvojica maskiranih muškaraca su držala druge goste na nišanu. Ispaljeno je više od 30 hitaca, a jedan od njih pogodio je Stamatovićevu suprugu Milevu u nogu i ona je, kao i ranjeni muškarci, odmah prevezena u bolnicu. Četvorka je zatim pobjegla crnim terencem u nepoznatom pravcu. Njihova ruta kretanja sada je pod lupom policajaca.

Kurir/Srpskainfo