Neblagovremena zamjena oružnih listova, oružja za ličnu bezbjednost sankcionisana je novčanom kaznom i u prekršajanom postupku i oduzimanjem oružja, oružnih listova, dijelova oružja i municije. U PU Prijedor primjenjuju i preventivnu praksu da one kojim ističe oružni list, 40 tak dana prije roka obavještavaju da ga moraju zamijeniti.

Jelena Samardžija, načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u PU Prijedor,naglašava da je rok za zamjenu tih novopridošlih, novisteklih oružnih listova 30 dana prije isteka oružnog lista. Djelujemo preventivno i naše sugrađane kojim ističe oružni list 40 tak dana prije, da uspiju iskompletirati svoju dokumentaciju, obavještavamo da ga moraju zamnijeniti- kaže Samardžija i napominje da se radi o oružmm listovima za oružje za ličnu bezbjednost dakle o pištoljima i revolverima.

Sva lica koja posjeduju oružje evidentirana su i u Poreskoj upravi RS-a. Oni koji nisu izvršili poresku prijavu oružja moraju to učiniti retroaktivno za određen broj godina. Za svaki komad oružja, onog koje potpada pod lično naoružanje, mora se na godišnjem nivou platiti po 15 maraka poreza. Zamjena oružnog lista košta nešto malo manje od 150 maraka. Oružni listovi za lica do 65 godina starosti vrijede deset godina, a iznad 65 godina trajno.

M.Z./Kozarski