Ovogodišnja izlagačka sezona u Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena dokumentarno-istorijskom izložbom “Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru” autora Marije Radaković i Nataše Tošanović, kustosa ovog muzeja.
Izložba putem 18 panoa i više eksponata prikazuje viševjekovno otomansko razdoblje u BiH i Prijedoru.

Kustos-istoričar Nataša Tošanović istakla je da je iz istorijskog ugla predstavljeno otomansko osvajanje Bosne koje je počelo 1463. godine i trajanje otomanske uprave sve do 1878. godine, do austro-ugarske okupacije Bosanskog pašaluka.

“Na izloženim panoima opisano je državno i društveno uređenje koje su oni uveli, osnivanje Bosankog pašaluka 1580. godine sa sjedištem u Banjaluci i zakoni koje su donosili i primjenjivali, položaj pokorenog hrišćanskog stanovništva i brojni nameti koje su uveli od kojih je najsuroviji bio danak u krvi”, rekla je Tošanovićeva.

Ona je podsjetila da se Prijedor prvi put pominje u izvještaju jednog austrijskog grofa svojoj komandi tokom Bečkog rata.

“Austrijske čete su ratovale na ovom području između 1693. i 1696. godine i u izvještajima grofa Adama Baćanije prvi put se pominje palanka Prijedor”, rekla je Tošanovićeva.

Kustos-etnolog Marija Radaković istakla je da posjetioci izložbe mogu vidjeti i oružje, odjevne predmete, makete kuća tipičnih za taj period, kao i novac i posuđe koje se koristilo u tom periodu.

“Željeli smo da izložimo što više eksponata sa našeg terena, budući da imamo bogatu zbirku, tako da izloženi predmeti treba da što više predstave život i dešavanja u tom vremenu, dodala je Radakovićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ovo prva od 15 izložbi koje će Muzej Kozare realizovati u ovoj godini.

Najavljujući neke od predstojećih aktivnosti, on je izdvojio istorijsku izložbu “Dobrota, ljepota, istina” o tuzlanskom đačkom procesu 1915. godine i braći Mladenu i Sretenu Stojanoviću, autora kustosa Vedrane Adamović.

U Muzeju će biti postavljene i gostujuće arheološke izložbe, te izložbe na osnovu konkursa za ovu izlagačku sezonu.

“U avgustu ćemo imati Treće međunarodno bijenale radova na papiru”, rekao je Radonjić i pozvao autore da se prijave na konkurs koji je već raspisan za bijenale.

Izložba “Otomansko carstvo u BiH i Prijedoru” biće otvorena do 29. februara.

Agencije