Okružni sud u Prijedoru odbacio je tužbu Vlade Srpske, odnosno Ministarstva uprave i lokalne samouprave, protiv Skupštine grada Prijedora, u vezi sa izborom članova dvije komisije.

Ovom odlukom svi prijedlozi novoimenovanih radnih tijela, koji su dostavljeni Skupštini, u skladu su sa zakonom i poslovnikom. Stav skupštinske većine je da blokiranje rada Skupštine, od lokalne opozicije, ugrožava interese građana Prijedora.

U prethodnom periodu skupštinska većina donijela je odluku o razrješenju Komisije za izbor i imenovanja i Komisije za odbor i žalbe, nakon čega su imenovana nova radna tijela. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podnio je inicijativu resornom ministarstvu o zakonitosti akata koje je donijela Skupština. Odluka o razrješenju starih i izboru novih radnih tijela dobila je sudski epilog, a tužba je odbačena kao neblagovremena.

– Ovo je bio samo jedan “udbaški” pokušaj, da se skupština disciplinuje i da radi po željama gradonačelnika i njegovih mentora. Međutim, kako vidimo sud to nije dozvolio i ovo nam daje vjeru u sud da će oni raditi samo u skladu sa zakonom – rekao je Dalibor Pavlović šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Prijedor.

Iz DNS-a su istupila četiri odbornika, zbog čega, ova stranka nije mogla imati više od dva člana u Komisiji za izbor i imenovanja, pa su imenovana nova radna tijela – stav je skupštinske većine. U PDP–u kažu, nove odluke donesene su u skladu sa zakonom.

– Smatramo da su gradonačelnik i DNS u ovom slučaju željeli da pokažu kako skupštinska većina, kako je kršila poslovnik i nije radila u skladu sa zakonom i na jedan način htjeli su da uspore ili blokiraju rad skupštine i donošenja odluka za građane grada Prijedora – smatra Dalibor Grabež šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini Grada Prijedor.

Skupština je politički organ i donosi političke odluke u skladu sa zakonom. Rad opozicije trebalo bi da bude usmjeren ka podsticanju boljeg rada pozicije, kategoričan je Željko Škondrić, sekretar Skupštine grada Prijedora.

– Opozicija bi u svakom normalnom sistemu trebala da podstiče one na vlasti da što bolje radi. Međutim, u ovom slučaju se desila stvar da opozicija opstruiše rad skupštine i narodski rečeno “stavlja klipove u točkove”. Uopšte se ne ponaša u skladu sa zakonima – dodao je Škondrić.

Dok u odborničkom Klubu DNS–a ističu da će poštovati odluku Suda, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je nedopustivo da državni organ ne ispoštuje zaključak Vlade Srpske, zbog čega dokumenti nisu u roku dostavljeni nadležnom sudu.

– Kabinet gradonačelnika će dostaviti Vladi dopis u kojem će tražiti da se razriješi ovo pitanje jer suština kompletnog spora je suština političkih problema u Gradu Prijedoru – smatra Đaković.

U resornom ministarstvu bez komentara i poručuju da je njihov pravni zastupnik Pravobranilaštvo Republike Srpske, gdje nam danas nisu odgovarali na pozive.

RTRS