Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je saradnja sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH u kontinuitetu dobra.

– Јedna od tema bila je i Izborni zakon. Važno je reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti. Mi ćemo u dogledno vrijeme predati prijedlog tog Zakona kao i način kako eliminisati strane sudije iz Suda BiH – poručio je Dodik.

Naveo je da je upoznao Čovića da će Srpska obustaviti odlučivanje u organima BiH.

– Smatram da je ovo jedna od važnih trenutaka u BiH – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da su razgovarali i o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da bošnjačka strana namjerno opstruiše, ne želi da se izabere ministar i zamjenik ministra, te izmišlja nove uslove.

Obje stranke su odlučne da obrane koncept konstitutivnosti.

– Vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji – poručio je Dodik.

Istakao je da jedan od glavnih krivaca međunarodna zajednica.

Pres konferencija – Milorad Dodik i Dragan Čović

Pratite #UŽIVO pres konferenciju – Milorad Dodik i Dragan Čović#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Četvrtak, 13. Februar 2020.

– Zapad ima istorijsku odgovornost da odgovori na pitanje zašto stalno podržava bošnjački koncept unitarne BiH – poručio je Dodik.

Naglasio je da su ove dvije partije odlučne da odbrane i pitanje konstutivnosti naroda u BiH.

– Međunarodna zajednica konstanto radi na tome da ruši konstiutivnost kako bi izmislila neku građansku BiH – istakao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je važno riješiti pitanje zakonodavstva u BiH, te dodao da su zbog toga važni razgovori s Dodikom.

– Predstoji nam mnogo razgovora na raznim nivoima da bismo funkcionisali kao normalna zemlja – rekao je on.

On je naveo da je želio da se upozna o odlukama srpskog naroda s ciljem boljeg razumijevanja odnosa, te da je upoznao Dodika o onome što rade u posljednje vrijeme sa partnerima na rješavanju pitanja izbornog zakonodavstva, da bi konačno izbori mogli da budu održani i u Mostaru.

Čović je zahvalio Dodiku za današnji sastanak, koji je u kontinuitetu dogovaran, a poklopio se sa aktuelnim pitanjima, te izrazio nadu da će ovakvih susreta biti češće.

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili stranački lideri Milorad Dodik i Dragan Čović.

Uz Dodika, u delegaciji SNSD-a bili su potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te članovi Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Delegaciju HDZ-a BiH, uz Čovića, činili su funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Јosip Јerković.

RTRS