Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavio je da će predložiti da Narodna skupština u ponedjeljak, na posebnoj sjednici, poništi ranije saglasnosti za prenošenje nadležnosti na BiH, u vezi sa vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom. Republika Srpska će ići svojim putem, izjavio je Dodik za N1.

Okupićemo sve Srbe koji rade u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara i neće se donositi nijedna odluka, dok se ne riješi pitanje stranih sudija, kaže Dodik. Dodaje da je posljednja odluka ustavnog urušavanje Dejtonskog sporazuma, koji je urušen mnogo puta. -Zato ne želimo da živimo u zemlji u kojoj je Republika Srpska degradirana- poručuje Dodik.

– Rješenje će biti da Republika Srpska ide svojim putem. I ona će otići. Formiraće svoje držvne, nezavisne organe i da će funskionisati na teritoriji koja već postoji. Srpska ima sve elemente države: institucije, teritoriju i narod – naglašava Dodik.

Postoji mogućnost da Narodna skupština na posebnoj sjednici u ponedjeljak, poništi ranije date saglasnosti za prenošenje nadležnosti na nivo BiH u vezi s vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom.

– Ukoliko se odlučimo za tako nešto, donijećemo odluku, pošto imamo pravo po Ustavu BiH, Ustavu Republike Srpske i Dejktonskom sporazumu. Niko nije izbrisao da postoji Vojska Srpske. Možda donesemo odluku o formiranju vojske Republike Srpske. Nije opasan stav, jer je ovo prevršilo svaku mjeru degradacije Republike Srpske i naših prava – poručio je Dodik.

Nigdje u svijetu nema da je Ustavni sud ustavotvorac, kaže Dodik i dodaje da ova pravosudna institucija nastavlja da se bavi antisrpskom praksom OHR-a.

– U Ustavu kaže da BiH pripada nadležnosti koje su isključivo navedene tim ustavom. Tamo nigdje nije navedena imovina. Oni pokušavaju da proizvode praksu kojom žele da odluče da jeste imovina. To nije imovina jer da jeste imovina, ne bi entiteti provodili privatizaciju i ne bi upravljala javni sektorom ko što upravlja.  Ovo je skrnavljenje. Način na koji Ustavni sud želi da uništi Republiku Srpsku. Ovo je okupacioni sud – jasan je Milorad Dodik.

Nakon što su predsjednica Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, s ostalim predstavnicima Srba iz regiona, pozvani na sastanak kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u subotu, Dodik je rekao da je to odlična prilika da mu objasni šta rade od Srba na ovim prostorima. Dodaje da su Srbi jak narod koji neće dozvoliti, da BiH uništi srpski nacionalni identitet.

RTRS