Centralna proslava Dana državnosti Srbije u Kanadi održana je u Nijagarinim vodopadima. Na platou kraj spomenika Nikoli Tesli okupljene Srbe i njihove kanadske prijatelje pozdravili su predstavnici ambasade i generalnog konzulata Srbije, Eparhije kanadske kao i čelnici grada i nacionalnog parka Nijagarinih vodopada.

Sretenje ove, 2020. godine, u Kanadi će ostati upamćeno po srpskoj zastavi na Nijagarinim vodopadima. Uz prvi sumrak boje srpske trobojke pojavili su se na moćnoj potkovici na kanadskoj strani rijeke a zatim i na vodopadu na američkoj strani.

Potom, na svakih petnaestak minuta, crvena, plava i bijela boja osvjetljavale su vodu i ledenu paru koju vodopad stvara.

A prije toga je bilo zvanično i svečano. Po intoniranju srpske i kanadske himne okupljene su pozdravili kanadski vladika Mitrofan, amabasador Srbije Mihailo Papazoglu, generalni konzul Vasilije Petković, gradonačelnik Nijagarinih vodopada Nik Diodati i parlamentarci srpskog porijekla Bob Bratina i Tom Rakočević.

Okupnjeni narod oko spomenika Nikoli Tesli, čiji je pogled vječno uperen ka vodopadima, stigao je iz gotovo svih kanadskih provincija, ali ih je bilo i iz Amerike. Njihovo zadovoljstvo ovakvim obilježavanjem državnog praznika Srbije dijeli i amabasador na čiju je inicijativu Sretenje u Kanadi dobilo ovakvu sliku.

– Јako sam ponosan što upravo ovakvu sliku možemo da pošaljemo iz Nijagare i Kanade. Mislim da bolju čestitku zemljacima u Srbiji nismo mogli da pošaljemo. Srećan Dan državnosti! – rekao je Papazoglu.

Na strani srpske proslave Dana državnosti bilo je i vrijeme, bez snega i sa temperaturom od samo šest stepeni ispod nule. Ostaje slika za pamćenje.

Izvor: RTS