Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević ocijenio je povodom najave da će u Memorijalnom centru Potočari 11. jula biti ukopana 82 neidentifikovana lica, da je taj centar “veliki bošnjački falsifikat” jer su i do sada na tom mezarju “sahranjivani oni kojima tamo nije mesto”.

– Cijelo to mezarje je jedan veliki falsifikat – rekao je Ivanišević Srni.

On je dodao da postoji opravdana sumnja da su identifikovane i žrtve prvog ukopa u Potočarima.

– Kada god su ukopavali neidentifikovana imena, mi smo nalazili dokaze da su tu ukopavani zločinci. Јednostavno da se ne bi znalo ime, jer iza svakog njihovog imena stoji zločinac i da bi prikrili da i dalje zakopavaju zločince oni neće da kažu njihova imena. Ne osporavam ni sve druge pretpostavke, ali bih ovo stavio na prvo mjesto – rekao je Ivanišević.

On je naglasio da se već prvih godina ukopa postavilo pitanje otkud u mezarju više ukopanih nego tijela koja su iskopana iz masovnih grobnica.

– Iz masovnih grobnica, po dokumentaciji Haškog istražitelja Dina Meninga, otkopano je 1.880 tijela, a po nekom naknadnom svjedočenju 2.400 tela – rekao je Ivanišević.

On je naveo da je Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku analizirao spiskove ukopanih do šestog ukopa, te je utvrđeno da su tamo posmrtni ostaci 800 lica koja su glasala 1996. godine, a u mezarje su ukopana kao žrtve iz 1995. godine, naglasivši da sve te mahinacije traže neko objašnjenje.

– Oni to objašnjenje suvislo i razumno ne mogu da daju – rekao je Ivanišević.

On je naveo i da su uvijek iznova ukopavana i prikazivana imena onih koji su već bili pokopani u mezarju, naglasivši da je srpska strana do sada otkrila mnoge bošnjačke trikove u vezi sa dešavanjima u Srebrenici i konkretno za Potočare koji su ponajviše “vojničko groblje”.

– Na onom spomen-kamenu na ulazu u memorijal ima 14 opština. Јa sam to fotografisao i odneo Radovanu /Karadžiću/ u Hag. Prema tome, tu nije riječ samo o Srebrenici. Pitanje koliko tu ima Tuzlaka, koliko iz Kladnja, koliko iz Olova, Sarajeva – rekao je Ivanišević.

On je ukazao da bi, ako se već ne znaju imena onih koji će biti pokopani u Potočarima 11. jula, Kolegijum direktora Instituta za traženje nestalih BiH trebalo pitati sa koje lokacije su tijela dovezena i ko ih je predao.

Ivanišević je naglasio da bi to odagnalo sumnju da će među onim koji će biti sahranjeni po muslimanskim običajima biti i srpskih žrtava iz okoline Srebrenice kojih je bilo u nekim od 29 masovnih grobnica na tom području.

– U masovnoj grobnici Orahovac nađeni su posmrtni ostaci Gojka Todorovića, Branke Matić i Vojislava Miloševića, a u grobnici Kozluk posmrtni ostaci Stanka Danilovića. Postavlja se pitanje kome su ta tijela predata i da li se ikada došlo do informacije gdje se nalaze – rekao je Ivanišević.

On je naveo da je posebno zagonetna sudbina posmrtnih ostataka Matićeve, jer je to jedino žensko tijelo nađeno u masovnim grobnicama na području Srebrenice.

Bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Amor Mašović najavio je da će 11. jula u Potočarima kod Srebrenice biti sahranjena i 82 neidentifikovana lica.

Udruženja koja okupljaju srpske žrtve traže da Mašovićeva namjera bude spriječena jer postoji opravdan strah i sumnja da je riječ o srpskim žrtvama.

SRNA/RTRS