Bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv prema optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Mektić je krivicu odbacio navodeći da se optužnica zasniva na “lažnim, netačnim i iskonstruisanim činjenicama”.

Krivicu su odbacila i još trojica optuženih u ovom predmetu – nekadašnji šef kabineta ministra bezbjednosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić, te Edin Garaplija u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Sud će u roku pod 30 dana zakazati glavni pretres.

Mektića, Golijanina, Agića i Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta – odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

SRNA/RTRS