Dugogodišnji funkcioner SDS i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić isključen je iz SDS.

Odluku je donijelo nepotpuno Predsjedništvo te stranke na sjednici u Istočnom Sarajevu. Јedan od osnivača SDS Milovan Bjelica kaže da Mićić treba da traži da se o njegovom isključenju izjasni Glavni odbor i Skupština stranke i da se ne dozvoli da oni koji su juče ušli u stranku isključuju njene dugogodišnje kadrove.

Trebalo je tri sata da Predsjedništvo SDS-a donese odluku o isključenju Miće Mićića iz stranke u kojoj je skoro tri decenije. Mićić nije bio na sjednici u Istočnom Sarajevu, iako je, tvrdi lider SDS-a bio pozvan.

– Predsjedništvo SDS je jednoglasno donijelo odluku da iz stranke isključi Miću Mićića i da raspusti Gradski odbor SDS Bijeljina, automatski s obzirom na isključenje iz SDS, on nije ni kandidat SDS za predstojeće lokalne izbore – izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Sada već bivši SDS-ovac Mićo Mićić nije odgovarao na naše pozive. Njegov najbliži stranački saradnik i zamjenik gradonačelnika Predrag Јović uvjerava da je kompletan Gradski odbor uz Mićića i pored odluke o isključenju.

– Mi smo sinoć imali Gradski odbor gdje je jedan od zaključaka bio da, ako bilo koga istjeraju iz stranke, mogu da smatraju da je kompletan Gradski ofdbor istjeran. Mi smo svi uz gospodina Mićića – poručio je Јović.

Raspušteni Gradski odbor SDS-a u Bijeljini i Mićo Mićić neće se predati bez borbe, Јović najavljuje da će se iskoristiti pravo na žalbu Glavnom odboru stranke, no za Šarovića stvar je gotova.

– Mora li ovu odluku da potvrdi Glavni odbor stranke? Ne, ne mora, ova je odluka definitivna, ali svako ko smatra da je povrijeđen može da traži provjeru, ali ne mora to da potvrđuje Glavni odbor – rekao je Šarović.

Mićo Mićić dobio je “crveni karton” zbog Sporazuma sa SNSD-om o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima. Šarović je rekao da će SDS imati svog kandidata, mada mediji spekulišu da pregovara sa Zlatkom Maksimovićem, bivšim SDS-ovcem i liderom Uspješne Srpske. Isključenje Miće Mićića moglo bi da bude početak kraja SDS na republičkom nivou kaže Milovan Bjelica.

SDS-om u Bijeljini, nekada najjačem uporištu te stranke u Republici Srpskoj, prema odluci Predsjedništva stranke, kao koordinatori u narednom periodu rukovodiće Rado Savić i Vukota Govedarica. Govedarica je bio povjerenik u Doboju, a Savić u Bratuncu, u oba grada SDS je beznačajan politički faktor.

RTRS