Konkurs za učešće na Trećem međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2020” produžen je do 30. marta, rekao je danas Srni direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić, inicijator ove manifestacije.
“Prvobitno je rok za slanje radova bio 15. mart, a, kao i lani, odlučili smo ga produžiti za 15 dana, s obzirom na to da će i u tom slučaju žiri imati dovoljno vremena da uradi svoj posao, kao i da se mnogi autori prijavljuju u posljednji čas. Mnogi i zovu ovih dana i pitaju za produženje roka”, pojasnio je Radonjić.

Radonjić je rekao da je do sada pristiglo oko 80 radova od pedesetak autora širom svijeta.

“Dnevno dolazi po šest-sedam radova poslatih u proteklih desetak dana. Trenutno je primljeno više prijava nego što je to bio slučaj prošli put u isto vrijeme”, rekao je Radonjić.

Žiri čine slikar, arhitekta i fotograf Francisko Araja iz Čilea, akademski vajar i slikar Leposava Milošević Sibinović iz Srbije i akademski slikar Predrag Marjanović iz BiH i svi su iskoristili pravo da pozovu po 15 umjetnika, kako propozicije dozvoljavaju.

Izložbene kategorije su crtež i grafika, slikarstvo i intermedija.

Izbor tema i tehnika je slobodan, maksimalno dozvoljena dimenzija je format A4, isključivo na papiru, a u svakoj od tri kategorije nagrada je 500 evra.

Nagrade ne moraju biti dodijeljene u svim izložbenim kategorijama, a svi prvonagrađeni radovi postaju dio likovne zbirke Muzeja Kozare pošto novčana nagrada podrazumijeva otkup rada.

Samo originalni radovi, nastali u posljednje dvije godine, koje selekciona komisija bude vrednovala kao djela visokog umjetničkog i profesionalnog dometa, biće prihvaćeni za izlaganje, a izložbe će biti organizovane u avgustu i septembru u Prijedoru, u Muzeju Kozare i u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Detaljne informacije i obrasci dostupni su na zvaničnoj stranici Muzeja Kozare /http://www.muzejkozare.org/.

Prijedor je međunarodno bijenale radova na papiru dobio krajem 2015. godine zahvaljujući inicijativi direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića i njegovoj ideji da se na ovaj način publici da kvalitetan likovni događaj, obogati zbirka Muzeja, grad promoviše u svijetu umjetnosti i upotpuniti imidž grada slikara, grada domaćina likovne kolonije “Sreten Stojanović” i grada murala.

Agencije