Protojerej-stavrofor Slobodan Јokić izjavio je da će molitvene litije, koje organizuje SPC u Crnoj Gori povodom usvajanja anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, biti održane večeras, prema najavljenom programu i da mjere predostrožnosti u vezi sa pojavom virusa korona koje je donijelo Ministarstvo zdravlja za sada ne utiču na javni život.

– Za sada nema nikakve zabrane. Ako bude zabrane, mi ćemo se prema tome ophoditi i vidjeti šta i kako – rekao je sveštenik Јokić i naglasio da eventualno otkazivanje litija još nije razmatrano.

On je dodao da će javnost biti blagovremeno obaviještena ako dođe do nekih promjena.

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović rekao je u utorak, 10. marta, da su zabranjena putovanja u najviše pogođena područja virusom korona – Italiju, Španiju, kinesku provinciju Hubej i Јužnu Koreju, kao i ulazak stranaca iz tih zemalja u Crnu Goru, dok će crnogorski državljani koji su se vratili iz njih biti u kućnom karantinu 14 dana.

– Odgađa se odlazak ekskurzija u inostranstvo, a sportski događaji biće održavani bez publike. Pooštrena je granična kontrola iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze virusom korona. Zaposleni u zdravstvu neće imati dozvoljen odlazak na odmore ili usavršavanje u inostranstvo do daljeg – naveo je Hrapović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Hrapović je, predstavljajući novi set mjera radi sprečavanja virusa korona u Crnoj Gori, rekao da se preporučuje prekid većih javnih okupljanja.

U crogorskim gradovima se duže od dva mjeseca održavaju litije kao vid protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja. Molebani Bogorodici i molitvene litije održavaju se svakog četvrtka i nedjelje i prisustvuje im oko 200.000 vjernika.

SRNA/RTRS