Jedno od najvažnijih pitanja od nastanka virusa Covid-19 bilo je može li se novim virusom zaraziti jedna osoba dva puta i što, kada se osoba jednom zarazi, to znači za njen imunitet. Definitivan odgovor još nije poznat, ali stručnjaci kažu da se ponovna infekcija čini malo vjerovatnom.

U ponedjeljak su glavni znanstveni savjetnik britanske vlade Patrik Valans i glavni medicinski savjetnik Borisa Džonsona Kris Viti pokušali uvjeriti javnost da će oni koji su jednom imali virus razviti imunitet, odnosno da je teško da drugi put budu zaraženi, javlja Gardian.

Pitanje se prošlog mjeseca počelo postavljati, nakon što su japanske vlasti saopštile da je žena koja je imala virus nakon izliječenja ponovo bila pozitivna. Naučnici su neprijatno bili iznenađeni vijestima.

Kad su u ponedjeljak pitali Valansa kako je moguće da je žena u Japanu dva puta bila zaražena istim virusom, odgovorio je da neki ljudi dobiju zaraznu bolest dva puta, ali da je to rijetka pojava. Dodao je kako nije bilo dokaza koji bi sugerirali da će se to dogoditi s virusom.

Profesor Viti je objasnio da kod bolesti, čak i ako nema dugoročnog imuniteta, obično postoji neki kratkotrajni imunitet.

Profesor Mark Haris, stručnjak za virologiju na Univerzitetu Lids, rekao je da je ponovna infekcija u tom slučaju “malo vjerovatna”, ali je dodao da “u znanstvenoj literaturi postoje dokazi o trajnim infekcijama koronavirusima životinja (uglavnom kod šišmiša)”.

Profesor Džon Kohen, profesor infektivnih bolesti na Brajtonu i Medicinskom fakultetu u Suseksu, rekao je da odgovor jednostavno još uvijek ne znamo [o ponovnoj infekciji] jer nemamo test antitijela na infekciju.

“Uskoro bismo mogli znati odgovor. Vrlo je vjerovatno, na temelju drugih virusnih infekcija, da, nakon što je osoba zarazila, ona uglavnom postaje imuna i neće je ponovo dobiti. Uvijek će postojati neobična iznimka”, kazao je Kohen.

Izvor: klix.ba