U Prijedoru su večeras počeli dezinfekciju grada da obavljaju i voćari sa svojom mehanizacijom.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da će voćari dezinfikovati javne gradske i seoske površine.
“Ova akcija će se nastaviti i dalje. Mi se i dalje borimo sa ovim virusom koji se kao pošast nadvio nad cijeli svijet i mi se uzdamo da ćemo suzbiti što više pojavu virusa u gradu Prijedoru”, izjavio je Đaković.
On je dodao da su voćari, kao i omladina koja se javila da pomogne, prijatelji grada.
“Odazvali su se voćari koji izuzetno dobro sarađuju sa gradom Prijedorom. Grad Prijedor njima pomaže podsticajima za voćarstvo, prije godinu dana uputio im je veliku pomoć kada su se desile štete od mraza, gradimo im hladnjaču za deponovanje voća do bolje cijene za prodaju, a oni nama pomažu u ovoj teškoj situaciji kada je grad ugrožen virusom korona-rekao je Đaković.

Predsjednik Udruženja voćara Mladen Marjanović je izjavio da voćari večeras počinju u dezinfekciju ulica i gradskih i pprigradskih naselja.
“Pozvali su nas za jednu intervenciju i mi smo predložili da proširimo saradnju”, izjavio je novinarima Marjanović.
Šef Tima za dezinfekciju Zlatko Ritan izjavio je da se na ovaj način nastavlja dezinfekcija.
“Neki dan smo završili gradsku zonu, a danas smo dobili dodatne mašine, tako da nam je 15 mašina na raspolaganju za drugi krug dezinfekcije gradske i prigradske zone, Omarske sa širim obuhvatom sela, tako isto i Kozarca, i sva sela koja ne budu u ovom krugu obuhvaćena biće narednih dana. Imamo jednu ekipu u Hambarinama koja bi trebala završiti taj dio i krenuti prema Ljubiji, ako ne večeras onda sutra, sutra će dezinfikovati Brezičane i Ljubiju, tako da sutra očekujemo završetak ovog kruga”, objasnio je Ritan.
On je dodao da je dezinfekcija redovan posao koji će trajati, te da su i spremni da je obavljaju duži period.
“Sutra će volonteri pomagati dezinfekciju, na redu su zaposleni iz Nacionlnog parka Kozara da nam pomognu. Imamo Elektrodistribuciju i Šumariju, i druga javna preduzeća koja će dati svoju radnu snagu. Mi ćemo obezbijediti mašine i materijal i prskaćemo pješačke staze, parkove, dječije igraonice i mjesta gdje traktori nisu u mogućnosti da priđu. To ćemo sve završiti u prvom krugu i mislim da će to postati redovan sedmični posao”, izjavio je Ritan.
On je dodao da je osnovan i Volonterski servis, te da će tokom sutrašnjeg dana Štab odlučiti kako će funkcionisati.
“Pregovaramo sa tržnim centrima koji bi trebalo da pripremaju pakete za dostavu, a i taksi službe su pokazale spremnost da izađu u susret našim sugrađanima da bi smanjili rizik starijih ljudi da izlaze u redovnu kupovinu, tako da ćemo stvoriti sistem da se telefonskim putem obezbijedi određeni broj namirnica koji će se donositi. Stariji sugrađani će zvati telefonom, i govoriti šta žele, to će biti dostavljeno prodavnicama koje će pripremiti robu. a taksi službe će voziti na adrese”, rekao je Ritan.

prijedorgrad