Policijska uprava Prijedor pozvala je danas građane da korov i drugi gorivi materijal prilikom uređenja imanja spaljuju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati i upozorila da nekontrolisani požari mogu ugroziti ljudske živote i imovinu u većem obimu.
“Zakonom o zaštiti od požara definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje na sprečavanju širenja vatre”, navodi se u saopštenju Policijske uprave Prijedor.

Ova uprava poziva građane da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, da bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

“U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112”, naglašava se u saopštenju.

Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i da postupaju veoma oprezno da ne bi nastale neželjene posljedice.

Agencija