Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije poručili su danas da su svi dužni da se vladaju po propisima i savjetima zdravstvene struke radi sprečavanja širenja virusa korona i istakli značaj savjesnog, razumnog i solidarnog ponašanja.

– Naš uzvik: “Ne damo svetinje” važi i ovdje jer svaki čovjek je svetinja koju treba štititi i braniti od bilo kakve zaraze i grijeha – naveli su u oni u uputstvu objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorske-primorske.

Svim vjerujućim ljudima, naročito onim starijim od 65 godina, očinski su savjetovali da ne napuštaju svoje domove, čak ni onda kada je u pitanju potreba za bogosluženjem i pričešćem svetim tajnama.

Svakog od njih, pričestiće nadležni sveštenik, u njihovom domu, i po njihovoj izraženoj volji i zahtjevu, naveli su i istakli da “možemo i treba da svi vjerni pretvorimo svoje domove u hramove, po riječi atinskog Arhiepiskopa Јeronima, da u njima ujedinimo svoja srca, tražeći zdravlja i milost Božiju za sve ljude”.

Ističu da higijenu u hramovima treba držati, kao i do sada, u besprijekornom redu, kako nalaže crkvena tradicija i odnos poštovanja prema svetinjama. Hramovi treba da su otvoreni i provjetreni od jutra do večeri, kako bi vjernici mogli stupiti u njih i obaviti svoju molitvenu potrebu.

U dane služenja Svete Liturgije, tokom sedmice i u nedjelju – vjernici će biti obaviješteni o rasporedu službi u svim gradskim i prigradskim hramovima, kako bi se obezbijedilo u njima učešće vjernika, a opet – u skladu sa propisanim zdravstvenim mjerama.

Naveli su da sveto pričešće, ne predstavlja magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koje nam prijete sa drugih strana ─ izvan svetog Putira ─  prilikom dolaska u crkvu, ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama.

– Zato je neophodno da praktikujemo sve mjere zaštite koje je država propisala. Ko god se neodgovorno ponaša u datim okolnostima zapravo kuša Gospoda Boga svoga, a nerijetko i sablažnjava braću i sestre svoje (Episkop bački Irinej)“ -navodi se u poruci.

Za krštenja i opela i druge duhovne bogoslužbene potrebe preporučuju vjernicima da, u dogovoru sa parohijskim sveštenikom, preduzmu sve – kako bi se pomenute sveštenoradnje obavile u skladu sa svim propisanim zdravstvenim mjerama.

– Koliko nam treba duhovna pomoć i zaštita – prizivanjem Blagodati Božije, kroz crkvene molitve, u istoj mjeri se od nas traži krajnja odgovornost u pogledu sprovođenja onih mjera koje štite i nas same i druge ljude oko nas, od opasnosti epidemije koja ubija ljude širom svijeta“ -naveli su.

– Po divnoj riječi Svetog Grigorija Bogoslova i ova epidemija je “oblačak koji će brzo proći”. Zato ne plašimo se, strah i panika je najopasniji virus, ali po onoj narodnoj “čuvajmo se da nas i Bog sačuva”. Pokazujemo odgovornost zato što volimo Boga i bližnje a ne zato što strah kuca na naša vrata – naveli su Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije.

Izvor: sputniknews.com/RTRS