Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas u Bijeljini da će Republika Srpska donijeti nove mjere u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Dodik je rekao da će u narednom periodu vjerovatno biti zabranjena okupljanja više od dvoje ljudi na javnom mjestu.

On je naveo da će se nove mjere odnositi i na kretanje lioca starijih od 65 godina.

– Omogućićemo penzionerima da mogu izaći, recimo dva dana u sedmici, kako bi mogli da obave ono što moraju – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Bijeljini nakon sastanka sa gradonačelnikom Mićom Mićićem na kojem je razgovarano o epidemiološkoj situaciji u ovom gradu

On je istakao da je jako bitno da se svi pridržavaju mjera i da ostanu kod kuće, navodeći da institucije Republike Srpske rade sve što je potrebno kako bi se izbjegao italijanski scenario.

– Situacija je ozbiljna, nema mjesta za paniku ali ima za zabrinutost i odgovornost svih, a apsolutno poštovanje mjera je prioritet – rekao je Dodik.

Dodik je pohvalio rad Štaba za vanredne situacije u Bijeljini i poštovanje uvedenih mjera za spečavanje širenja epidemije virusa korona, te najavio pomoć republičke vlasti u toj borbi.

– Život se odvija, naše apoteke i trgovine su snabdjevene, dogovorili smo pomoć Srbije i zahvalni smo na tome predsjedniku Aleksandru Vučiću, nema potrebe za psihozom i velikim nabavkama, nema nestašice – istakao je Dodik.

On je naveo da će pomoć iz Srbije biti pšenica, kukuruz, soja, sirovine za nesmetan rad fabrike u Brčkom koja obezbjeđuje ulje i šećer za BiH u narednih pola godine, sve što Srbija proizvodi, kao i pomoć u medicinskoj opremi i lijekovima.

Dodik je zahvalio bijeljinskim privrednicima koji su proteklih dana uplatili pola miliona maraka za pomoć Bolnici “Sveti Vračevi” u borbi protiv epidemije.

Kao budući prioritet naveo je obezbjeđivanje uslova za nesmetano obavljanje proljetne sjetve u Republici Srpskoj.

– Najvažnija je podrška ratarima da što više zasiju, da građani zasiju i okućnice, trebaće nam hrane, ne smijemo dozvoliti da pored ovako bogate zemlje sutra budemo bez hrane – rekao je Dodik.

Gradonačelnik Bijeljine rekao je da su u lokalnoj zajednici preduzeli sve mjere za sprečavanje širenja epidemije, uključujući prvu pomoć u podjeli 13.370 maski, 3.000 zaštitinih odijela, 2.000 rukavica, obezbijeđen karantin sa 80 kreveta i obezbjeđivanjem 50.000 maraka za kupovinu još jednog respiratora.

– Prilično smo zadovoljni i disciplinom, sinoć je bilo osam prekršaja mjera kućne izolacije, od 105 kontrolisanih – naveo je Mićić.

RTRS