Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je jedno lice, zbog kršenja naredbe o izolaciji, osim što je novčano kažnjeno, od danas i u karantinu na Kozari pod nadzorom policije i zdravstvenih radnika.
“Imali smo situaciju koju smo morali rješavati na takav način”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Đaković je naveo da je 928 lica u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, 26 je izašlo iz nadzora, i dalje je jedno lice zaraženo, dok su svi ostali rađeni testovi negativni.

“Testove posjeduje samo Institut za javno zdravstvo, a bolnice samo uzimaju uzorak i šalju u Banjaluku”, pojasnio je Đaković, reagujući na razne informacije o testovima.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj izjavio je da je u prvoj fazi bio obezbijeđen prostor, kadar i oprema za prihvat osoba kojim je određena bolnička izolacije i za uzimanje uzoraka za testiranje, a to je prizemlje zgrade psihijatrije sa 15 kreveta.

Prema njegovim riječima, zbog porasta broja lica pod nadzorom u prijedorskoj regiji, koji sada iznosi 1.775 za grad Prijedor i pet opština ove regije, a čije potrebe pokriva prijedorska bolnica, sada je uslijedila druga faza reorganizacije.

“U potpunosti smo oslobodili objekat psihijatrije i njen rad izmjestili u Dom za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju. Danas je opremljena hirurška sala, dopremljen je dio dijagnostičke opreme, očekujemo mobilni RTG aparat i imamo četiri sobe sa potencijalnih deset kreveta za poluintenzivnu i intenzivnu njegu”, naveo je Sovilj.

Govoreći o respiratorima, Sovilj je naveo da bolnica ima tri ova uređaja u redovnom režimu rada, koji nisu ni planirani za pacijente zaražene virusom korona, da je planirano da pacijenti prijedorske bolnice, s obzirom na malu udaljenost, budu slati na Univerzitetski klinički centar /UKC/ u Banjaluku, a da slijedi nabavka respiratora isključivo za novoprilagođeni objekat.

“Juče je izvršena uplata za dva prenosiva i danas za još jedan prenosivi i jedan stabilni respirator”, naveo je Sovilj i dodao da je Institut za javno zdravstvo pokrenuo nabavku respiratora od kojih će dio biti i za prijedorsku bolnicu.

Sovilj je rekao da je Turska odobrila prodaju i očekuje se transport za dan-dva, pa carina, dok se isporuka očekuje za iduću srijedu ili četvrtak.

On je Sovilj podsjetio da je i jedini dosadašnji slučaj zaraženog iz Prijedora prevezen u Banjaluku nakon što su došli pozitivni rezultati testiranja.

“On je dva dana nakon transporta priključen na mehaničku ventilaciju, te je njegovo stanje sada mnogo bolje i za očekivati je da možda danas ili sutra bude skinut sa respiratora”, rekao je Sovilj.

Štab za vanredne situacije Prijedor odredio je danas i objekat planinarskog doma kojim upravlja Planinarsko sportsko društvo “LJubijski rudar” na Kozari kao alternativnu lokaciju za smještaj lica za koja je utvrđeno da su postupila suprotno mjerama kućne izolacije odnosno karantina, nakon što je juče za tu funkciju određen i planinarski dom “Kotlovača” na Kozari.

Zaduženo je preduzeće “Komunalne usluge” da sprovodi stroge sanitarno-higijenske mjere na deponiji komunalnog otpada Kurevo, kao i na specijalnim vozilima za prevoz komunalnog otpada, te da zabrani pristup neovlaštenim fizičkim licima na lokalitet deponije.

Agencije

Foto: prijedorgrad.org