“Alena Šeranića postaviti za ministra, šefa, predsjednika, premijera, sve i svega! I cijele zemlje! Čovjek koji Vam je, gospodo, svima pokazao kako se radi posao u kriznim situacijama. Kakav odličan lik!”

Ovo je samo jedna od stotina poruka, koje ovih dana, u doba korone, kruže društvenim mrežama i koje pokazuju da je na brdovitom Balkanu sve moguće – pa čak i to da građani, usred krize, hvale ministra.

Ko je, ustvari, Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, kojeg hvale i u Srpskoj i u Fedraciji BiH i kome svi vjeruju? U čemu je štos?

Pa, biće da je u znanju, posvećenosti, marljivosti, ozbilnosti, sve tako nekim osobinama koje se ne sreću baš na svakom koraku.

A oni koji ga poznaju, izbliže i mimo protokola, kažu da je uz to i zanimljiv, duhovit čovjek, pun vrckavih dosjetki i pozitivne energije.

Osim što je ministar, Alen Šeranić je tata, drugarčina, odličan plesač, rekreativac i doktor, i to što bi rekle bake: pravi doktor, onaj što liječi ljude.

Zvanična biografija kaže da je Alen Šeranić (43) završio banjalučku Gimnaziju, a potom i Medicinski fakultet u Banjaluci. Diplomirao je 2004. godine, dodatnu edukaciju iz porodične medicine završio je 2007. godine, a specijalizaciju iz epidemiologije 2015. Master tezu je, u okviru programa “Ljudski resursi u zdravstvu”, odbranio je na Kil univerzitetu u Velikoj Britaniji, 2010. godine.

Po završetku fakulteta, kao mladi doktor s banjalučkog asfalta, koji, kažu upućeni, potiče iz jedne od najpoznatijih i najstarijih porodica u gradu, Šeranić je radio u Domu zdravlja Ključ.

Radio je, između ostalog i kao porodični ljekar u Sanici kod Ključa, narodski rečeno u seoskoj ambulantni. Eto, nije mu bilo ni teško ni mrsko.

Od 2007. godine karijeru je nastavio na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. Između ostalog bio je zadužen i za međunarodnu saradnju. Sreća po nas i po imidž Republike Srpske u svijetu.

Uz sve ovo Alen Šeranić je i plesač i to odličan. U banjalučkom Plesnom klubu “Rojal” bio je trener klasičnih i latinoameričkih plesova.

Otac je jednog dječaka i jedne djevojčice, ali ga i supruga i djeca ovih dana češće viđaju na televiziji, nego uživo.

Vodi zdrav život. Do skora je svako jutro trčao u svom naselju Gornji Šeher. Dok nije počela sva ova gužva, sugrađani su ga često viđali na biciklu i na trotinetu, možda i češće nego u službenoj limuzini. I sad bi, vjerovatno tako, ali ne može stići.

Alen Šeranić je čovjek kojem ljudi vjeruju. U ovakoj situaciji to je itekako bitno.

Kad on kaže, ostanite u kući, svi ostaju u kući. Kad kaže, nosite masku, i sam nosi masku, a kada je na pres konferenciji skine, lijepo objasni ljudima zašto to čini i zbog čega je siguran da time neće nikoga ugroziti.

Kad Alen Šeranić kaže “klaster”, lijepo vidite da zna o čemu priča, i to objasni na način da ga razumije svaka baka, koja ovih dana ne smije izaći iz svog dvorišta.

A kada ga pitaju, kako to sve uspijeva, ministar Šeranić kaže: Nisam to ja, to je čitava armija ljudi, koji su na istom zadatku.

– Povjerenje je velika riječ i nosi sa sobom ogromnu odgovornost. Rijetko se u karijeri jednog epidemiologa desi da zakone koje je pisao primjenjuje iz pozicije prvog i najodgovornijeg. Mene je zapala ta uloga. Nadam se da ću je opravdati – rekao je Šeranić za Srpskainfo.

Građani su ubijeđeni da hoće. Dive se zalaganju, znanju, profesionalizmu, obaviještenosti, sa kojom radi posao za dobrobit svih građana u Republici Srpskoj.

A kako se Alen Šeranić, ovih dana, osjeća? Kako sve stiže i postiže, a da pritom zadržava smirenost i pribranost sa kojom saopštava javnosti i teške vijesti – i to na način koji ulijeva povjerenje i osjećaj sigurnosti?

– Imam utisak da smo na ovom primjeru najbolje pokazali da panika nije saveznik u rješavanju problema. Pri tom ne mislim samo na sebe nego na timove stručnih ljudi, koji su uključeni u cijeli proces. Ne sumnjam i nemam dilemu oko toga da li su mjere, koje smo donijeli i koje donosimo i mijenjamo u skladu sa promjenom epidemiološke slike, ispravne. One su stručno utemeljene, dobro izvagane i zakonski potkovane. Ne pratimo samo situaciju kod nas nego nastojimo da upotrijebimo i iskustva drugih zemalja, da učimo i na tuđim greškama, kako ne bismo pravili svoje – kaže Šeranić za Srpskainfo.

I dodaje: Javno zdravstvo je “vlasništvo” svakog građanina i tu nema kompromisa.

– Istovremeno, kao što tražimo od građana da slušaju struku, i mi smo dužni da njih slušamo, pratimo pitanja koja nam postavljaju i dajemo odgovore – zaključuje Šeranić.

Ima li se tome šta dodati? Nema.

Srpskainfo