Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je od virusa korona preminulo još jedno lice iz Prijedora.
“To je lice starije životne dobi sa više drugih oboljenja, a vezano je za prvi klaster u Prijedoru gdje se razvio virus. Riječ je o ocu i sinu, i još jednom izražavam saučešće porodici”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Prema njegovim riječima, sada je jedno lice iz Prijedora pozitivno, nema novozaraženih, 124 lica su u izolaciji, 978 ih je izašlo iz zdravstvenog nadzora, a u karantinu je 70 lica.

On je dodao da je šest lica u protekla 24 časa sankcionisano zbog kršenja zabrana kretanja i naglasio da je dužnost svih lica koja u BiH, Republiku Srpsku i Prijedor ulaze preko graničnih prelaza u Federaciji, kao što je Izačić kod Bihaća, da se jave u karantin u hotelu “Prijedor” budući da dolaze bez pratnje, nepoznatog su statusa i netestirani.

“Pozivam ih da se jave odmah, inače će biti smatrano da krše izolaciju, a za to postoje kaznene mjere”, poručio je Đaković.

On je najavio drugi paket mjera za pomoć privredi, posebno poljoprivredi, budući da sjetva ne može čekati i da grad želi dodatno da potakne stanovništvo za sjetvu i sađenje kultura koje su od vitalnog interesa.

“Danas slijedi dezinfekcija u LJubiji, a potom u Kozarcu i Omarskoj. Zahvaljujemo se penzionerima jer su danas bolje poslušali i dobrim dijelom se pridržavali distance i moram ih pohvaliti i pozvati da tako nastave i dalje jer distanca je najvažniji faktor izbjegavanja zaraze”, naglasio je Đaković.

On je pohvalio i preduzeće “Komunalne usluge” koje je intenziviralo odvoz smeća i obavilo dezinfekciju svih kontejnera u koje se otpad odlaže, zatim firmu “Mlijekoprodukt” koja je donirala proizvode putem Crvenog krsta javnim kuhinjama koje pripremaju i hranu za karantine, kao i sve koji su do sada već uplatili pomoć za bolnicu ili joj darovali robne donacije.

Agencije

Foto: prijedorgrad