Na banjalučkom aerodromu stigao je prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović iskazala je zahvalnost Ruskoj Federaciji na pomoći Republici Srpskoj.

– Važno je reći da je pomoć poslana na zahtjev Srpske i stigla je veoma brzo nakon razgovora Dodika sa Lavrovim. Ovo je potvrda naših dobrih odnosa i razumijevanja – naglasila je ona.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istaka da se i Rusija suočava sa problemom virusa korona

– I stoga sam im dodatno zahvalan na ovoj sveobuhvatnoj pomoći – rekao je Dodik.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izrazio je nadu da će pomoć u medicinskoj opremi, koja je iz Ruske Federacije stigla danas na banjalučki aerodrom, pomoći Republici Srpskoj da prevaziđe krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

Ivancov je naveo da je pomoć iz Rusije upućena na zahtjev Republike Srpske, s ciljem da se Srpskoj pomogne u ovoj teškoj situaciji, u kojoj se nalaze i brojne zemlje širom svijeta.

– Dolazi ekipa ljekarskih specijalista, koji će se zajedno sa kolegama iz Srpske konsultovati u liječenju ljudi, a stiže i specijalna tehnika koja omogućava dezinfekciju prostora zgrada i drugih objekata – rekao je Ivancov novinarima.

Zvaničnici Srpske dočekali prvi kontingent pomoći Rusije Republici Srpskoj. #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Četvrtak, 9. April 2020.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je za Srpsku od izuzetnog značaja u borbi protiv epidemije izazvane virusom korona što je dobila prvi kontingent medicinske opreme i pomoći iz Rusije.

– Ovo je značajna pomoć za naš zdravstveni sektor. Došli su stručnjaci iz Rusije da pomognu našim ljekarima koji se više od mjesec dana herojski bore sa pandemijom – rekao je novinarima Višković, nakon što je na Aerodrom Mahovljani u Banjaluci dopremljen prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona.

Istakao je da su se institucije Republike Srpske obratile za pomoć Rusiji i predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu.

On je, u ime Vlade Srpske i institucija, zahvalio Rusiji i Putinu na uručenoj pomoći.

– U borbi protiv virusa značajna je dezinfekcija javnih površina. Došli su nam najbolji svjetski stručnjaci sa najboljom opremom i sredstvima za dezinfekciju i nastojaćemo da svi naši veći gradovi budu dezinfikovani. U Banjaluci ćemo sutra početi sa dezinfekcijom Univerzitetskog kliničkog centra, Studentskog doma “Nikola Tesla”, odnosno mjesta gdje je najveća koncentracija lica koja su pozitivna na virus, nakon čega idemo dalje – rekao je Višković.

Kontigent su dočekali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zajedno sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je zatražio od predsjednika Rusije Vladimira Putina pomoć u medicinskoj opremi i materijalima za sprečavanje širenja epidemije, a razgovarao je i sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

RTRS