Granice zemalja-članica Šengen zone mogle bi se zatvoriti bar do jeseni, saopštio je predsjednik Francuske Emanuel Makron na zatvorenoj video-konferencije sa čelnicima francuskih sindikata, prenosi BFM.

Kako se navodi, Makron je pesimističan kada je reč o virusu korona i smatra da Evropa treba da se  pripremi za dug period izolacije.

Francuski lider je objasnio da postoji mogućnost da se preduzmu ovakve mjere zbog razlike u stepenu širenja epidemije u raznim evropskim i svjetskim regionima.

Takođe je saopšteno da će se Makron obratiti naciji u ponedjeljak, 13. aprila. Po svemu sudeći, tom prilikom će objaviti do kada će granice biti zatvorene, uključujući i one između zemalja EU.

Šefovi država i vlada EU sredinom marta donijeli su odluku da zabrane ulazak u Evropu zbog pogoršanja situacije sa pandemijom. Zabrana je trebalo da bude na snazi mjesec dana.

U svijetu je do sada oboljelo skoro 1,7 miliona ljudi. Najveći broj zaraženih je u SAD, ali po ukupnom broju zaraženih i smrtnih slučajeva, Evropa ozbiljno nadmašuje sve druge regione u svijetu.

Izvor: sputniknews.com/RTRS