profoto M Mitrovic Zeljko

U Prijedoru je korona virusom zaražena žena (65) i ona je peta osoba iz ovog grada kod koje je potvrđen virus.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada, saopštio je da nije poznato od koga je zaražena ova Prijedorčnaka. Prema dostupnim informacijama radi se o domaćici koja nije imala veliki broj kontakata u posljednjih desetak dana i nije se mnogo kretala.

– Sada nemamo potpunu kliničku sliku ove osobe koja je novozaražena, ali svi njeni kontakti su tokom noći obrađeni i izolovani, odnosno stavljeni u samoizolaciju – rekao je Đaković.

On je dodao da će se tek nakon što budu poznati rezultati testiranja ostalih njenih kontakata znati da li ju je zarazio neko od njih ko još ne zna da je zaražen korona virusom.

– Specifična je situacija, svi su kontakti identifikovani, na prvi pregled niko nema eventualnu epidemiološku sliku da se može sumnjati da je zaražen, ali su odabrane osobe sa kojima je najviše bila u kontaktu i oni će na testiranje. Što se tiče svega po opisu gospođe, djeluje opet jedna pojava kontakta sa osobom koja nema simptome, takozvana asimptomatična osoba – rekao je on.

Đaković je naveo da se ova zaražena Prijedorčanka ne može dovesti u vezi ni sa jednim od ranije zaraženih Prijedorčana.

-Ponavlja se mišljenje nadležnih za ono što se trenutno dešava, zatvaraju se dotoci virusa iz inostranstva, sada se dešava lokalna razmjena virusa i to su najčešće osobe koje nisu imale puno kontakata, ali najvjerovatnije su imali kontakt sa nekim ko je asimptomatičan, ko nema nikakvih pokazatelja da je zaražen-rekao je on.

Pet zaraženo, dvoje umrlo

Đaković je objasnio da je od početka epidemije u Prijedoru korona virusom bilo zaraženo pet osoba od kojih su dvije preminule. Zatim, zaražena je medicinska sestra iz Niševića koja je radila u Banjaluci, te medicinski tehničar iz prijedorske Hitne službe.

– Jedna osoba koja je radila kao medicinski radnik u Banjaluci je izličenja i otpuštena sa liječenja. Osoba koja je zdravstveni radnik iz naše Hitne pomoći je u dobrom zdravstvenom stanju i u izolaciji je u bolnici, ali će vjerovatno preći u Studenstki dom “Nikola Tesla” u Banjaluci – rekao je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Đaković je objasnio da osoba za koju je u subotu saopšteno da je zaražena korona virusom nije iz Prijedora.

– Već tri mjeseca živi i radi u Banjaluci, ovdje su samo ostali dokumenti gdje je bila ranije prijavljena, uopšte nije boravila u Prijedoru i sada se vodi kao banjalučki slučaj – izjavio je Đaković.

Za vikend 33 prekršaja

On kaže da su tokom vikenda raspušteni karantini u Sportskoj dvorani “Mladost” i u Mašinskoj školi, jer su svi testirani bili negativni.

– Trenutno je 101 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 1.088 je izašlo iz zdravstvenog nadzora. Trenutno imamo 22 osobe u karantinu u Hotelu Prijedor. I tamo su osobe koje su testirane i oni negativni su otpušteni iz Hotela, ali stavljeni su u kućnu izolaciju narednih 14 dana – izjavio je on.

Đaković je istakao da su tokom vikenda čak 33 osobe napravile prekršaje.

– Tri osobe su preko 65 godina, a većina osoba je kažnjena jer su pokušali preći u druge lokalne zajednice na punktovima koje je policija postavila – kaže prvi čovjek Prijedora.

Rusi posjetili bolnicu

Đaković je naveo da je u toku je dezinfekcija karantina u Hotelu Prijedor kao i soba u kojima su boravile osobe koje su bile u karantinu.

– Sve aktivnosti koje su naložili Republički i Gradski štabovi su realizovane i nastavljaju se dalje. Upoznati ste da je opšta dezinfekcija vršena i u petak popodne i u subotu i sinoć, dezinfikovane su javne površine, ustanove i objekti i u kontinuitetu se dezinfikuju stambene zgrade – poručio je on.

Đaković kaže da su ruski stručnjaci posjetili prijedorsku bolnicu “Doktor Mladen Stojanović” te da se očekuje da je dezinfikuju danas ili sutra.

On je poručio da je Štab za vanredne situacije grada Prijedora produžio sve mjere do daljnjeg, te da će ih uskladiti sa vremenom trajanja koje utvrdi Republički štab za vanredne situacije

Srpskainfo