Vrijedna i korisna labaratorjska oprema stigla je u nevesinjsku Bolnicu i tamošnje medicinare riješila muka kada su u pitanju teški pacijenti koji su ovisni o respiratoru.

Prije samo nekoliko dana su se požalili kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH i aparati vrijedni oko 25.000 maraka danas su stigli. Prvi čovjek ove zdravstvene ustanove zahvalan Miloradu Dodiku, ali i svim ostalim čelnicima Srpske.

“Ovo je samo još jedan u nizu dokaza kako je čitavo rukovodstvo Republike Srpske na zajedničkom putu opremanja i osposobljavanja, ako već nisu svih ustanova u sistemu zdravstva Republike Srspke da mogu odgovoriti jednom ovakvom trenutku u kome se nalazimo sada”, rekao je Velibor Milivojević, direktor bolnice Nevesinje.

Direktor pojašnjava da su stigli gasni analizator i imunohemijski analizator i kaže da je ova oprema bila prijeko potrebna bolnici. Do sada su se bez nje snalazili tako što su tražili pomoć od kolega iz Trebinja i Mostara.

U nevesinjsku Bolnicu trenutno se ne smještaju osobe oboljele od korona virusa, ali ako to bude potrebno ova ustanova će spremno dočekati svakog pacijenta. Trenutno imaju dva respiratora, a kako kaže rukovodstvo u planu je nabavka još tri.

Zato je nevesinjska Bolnica opremila i izolaciono odjeljenje u koje je danas zavirila i kamera ATV-a.

Epidemiološka situacija u Nevesinju je zadovoljavajuća. Na virus korona do sada je pozitivno 15 Nevesinjaca od čega je jedna osoba izliječena.

“Imamo danas jednu pozitivnu osobu, radi se o osobi starije životne dobi, po epidemiološkim podacima to je osoba iz ranijeg kontakta sa zaraženim, obećavajuće je da nema puno kontakata kako je osoba starije životne dobi i živjela je sama”, kaže Mile Uljarević, zamjenik direktora  Doma zdravlje Nevesinje.

Još troje Nevesinjaca je u trebinjskoj Bolnici, a ostali su u karantinu. Novi slučaj virusa korona potvrđen je danas i u Trebinju, u pitanju je Trebinjac srednje životne dobi i on je testiran u Banjaluci, gdje je bio na neophodnom liječenju. Lice je odmah po dolasku u Trebinje smješteno u Bolnicu. Vozač koji je dovezao ovo lice je iz preventivnih razloga stavljen u kućnu izolaciju, a novozaraženi nije imao drugih kontakata.

Izvor: ATV