epa08418763 (FILE) - Two people witht their trolley bags walk past a road sign at the border crossing between Germany and Austria in Scharnitz, Germany, 16 March 2020 (reissued 13 May 2020). Media reports state on 13 May 2020 that Germany is planning to partially ease border controls as early as 16 May 2020, following a decision of the Cabinet. At the same time, Austria is planning to reopen the border with Germany as early as 15 June, media added. EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Provjere na granicama Njemačke od ovog vikenda trebale bi biti značajno ublažene, dok će granična kontrola koja je uvedena zbog korona krize u potpunosti biti ukinuta od 15. juna na njemačkim granicama.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je na konferenciji za novinare da se od sredine idućeg mjeseca može ponovo očekivati slobodan prelaz preko granica. Preduslov za oslobađanje granica jeste svakako da se nastavi trend pada novih infekcija korona virusa, prenosi Klix.

Prije juna bi mogli biti oslobođeni granični prelazi iz Luksemburga. Njemačka je takođe spremna osloboditi njemačko-danske granice “čim Vlada Danske provede konsultacije sa susjednim zemljama”. Granice Njemačke sa Francuskom, Austrijom i Švicarskom će ipak biti otvorene od 15. juna. To je dogovoreno u razgovorima s ovim zemljama, kazao je on.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke, popuštanje mjera na granicama je rezultat pozitivne epidemiološke situacije. Međutim, ako se broj novih infekcija u susjednim regijama naglo poveća, ponovno će se uvesti intenzivne granične provjere.

Proteklih dana Seehofer je sa svojim kolegama u susjednim zemljama i s premijerima pograničnih saveznih država razgovarao o detaljima postepenog povratka ka uobičajnom nadzoru granice.

Ministarstvo vjeruje da bi se 14-dnevni karantin za sve koji uđu u Njemačku trebao odnositi samo na ljude koji su ranije bili u trećim zemljama.

Podsjećamo, Njemačka je 16. marta uvela ozbiljne kontrole na granicama s Danskom, Luksemburgom, Francuskom, Austrijom i Švicarskom. Od tada u zemlju mogu ući samo oni koji imaju valjan razlog za prelazak granice (medicinske sestre, državljani EU koji se vraćaju u svoju domovinu i sl.).

Kako je Ministarstvo dalje naglasilo, svi granični prelazi u Njemačoj mogu se ponovno koristiti od subote, uz posebne kontrole, dok se potpuno oslobađanje granica očekuje od 15. juna.

Izvor: Srpskainfo